Середа, 8 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Унікальна трансплантація печінки з одномоментною корекцією вади серця: врятували 9-місячну українку

Важливо

В Охматдиті врятували 9-місячну пацієнтку. Йдеться про унікальну трансплантацію печінки тривалістю майже добу з одномоментною корекцією вади серця. Такий варіант трансплантації виконувався в Україні вперше.

Про це повідомляє МОЗ України.

Тетянка народилася в Тернополі у лютому 2023 року з вродженою вадою серця, яку діагностували ще в утробі матері. Після народження у дівчинки виявили ще й захворювання, що спричиняє печінкову недостатність. 

“У 9 місяців дитина мала порушення розвитку, що загрожували життю. Кожне з них можна було коригувати в різний час і спосіб, а одночасне хірургічне втручання було ризиковим. Однак без операції дівчинка не мала шансів на життя”, йдеться у повідомленні на сторінці МОЗ у соцмережах. 

Спеціалісти столичного Охматдиту організували консиліум і прорахували всі можливі варіанти оперативного втручання. Операція – унікальна: з одномоментною корекцією вади серця та трансплантацією печінки від донора – мами. Такий варіант трансплантації в Україні раніше не виконували.

Майже добу – 23 години – медики боролися за життя маленької Тетянки. Це і медики з Центр дитячої кардіології і кардіохірургії, і спеціаліст з Національного інституту раку, і хірурги-трансплантологи, а ще анестезіологи-реаніматологи, трансфузіологи, діагности, лабораторна служба, медсестри та інші фахівці НДСЛ “Охматдит”.

Життєдіяльність дитини до операції підтримували у відділенні інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій. Зараз життєрадісна дівчинка почувається набагато краще і вже готується до повернення додому.

Фото – Facebook/ Міністерство охорони здоров’я України

Як розповідало раніше BitukMedia, уряд Італії надав важкохворій дівчинці з Великої Британії громадянство країни. В такий спосіб хочуть запобігти її відключенню від системи життєзабезпечення. Британські медики не вірять, що дівчинку вдасться вилікувати від рідкісного захворювання.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі