Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Новий 3D-друкований чіп може покласти край тестуванню ліків на тваринах

Важливо

Надрукований на 3D-принтері чіп, який демонструє реакцію організму на ліки, може припинити проведення тестів на тваринах. Розроблений шотландськими вченими пристрій із відділеннями, що копіюють основні органи, також може прискорити доступ пацієнтів до нових медикаментів.

Про це розповідає The Guardian.

Незвичайний пристрій розробили науковці Единбурзького університету. П’ять відділень надрукованого на 3D-принтері чіпа повторюють людське серце, легені, нирки, печінку та мозок. Вони з’єднані між собою каналами, що імітують кровоносну систему людини, через які можуть надходити нові ліки.

Таким чином, вчені можуть перевірити вплив препарату на один конкретний орган або на кілька. Для цього зони-імітатори сканують за допомогою позитронно-емісійної томографії. Творці пристрою кажуть, що можна буде оцінити, як ліки впливають не лише на здоровий, а й на хворий орган.

За словами вчених, їхня розробка допоможе суттєво здешевити процес клінічних випробувань нових ліків, а також усунути потребу в тестах на живих тваринах.

Тисячі тварин щороку використовуються на ранніх стадіях розробки медикаментів у всьому світі, але багато препаратів, випробуваних на тваринах, не дають клінічної користі. Пристрій, винайдений в Единбурзі, є першим у своєму роді в світі.

Пластиковий пристрій використовує позитронно-емісійну томографію (ПЕТ) для створення детальних 3D-зображень, які демонструють, що відбувається всередині крихітних органів. “ПЕТ-зображення дозволяють нам забезпечити рівномірний потік [нових ліків, що тестуються]”, — пояснив Ліам Карр, винахідник пристрою.

Ліам Карр та його керівник Адріана Таварес із пристроєм “тіло на чіпі”. Фото – Murdo MacLeod/The Guardian

ПЕТ-сканування передбачає введення невеликих кількостей радіоактивних сполук у чіп для передачі сигналів на надзвичайно чутливу камеру, що дозволяє вченим краще оцінювати дію нових ліків. “Це дозволяє нам побачити, куди саме новий препарат потрапляє в організм і як довго він там залишається, без необхідності використовувати людину або тварину для його тестування”, – каже карі.

За його словами, платформа абсолютно гнучка і може бути цінним інструментом для дослідження різних захворювань людини, таких як рак, серцево-судинні, нейродегенеративні та імунні захворювання.

Фото – University of Edinburgh

Як розповідало раніше BitukMedia, науковці Університету Монаша в австралійському Мельбурні за допомогою 3D-принтера надрукували нейромережу із мозкових клітин щурів. Вони розвиваються та взаємодіють між собою, як у справжньому мозку. Це допоможе скоротити кількість лабораторних тварин.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі