Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

От вже цей локдаун: зголоднілі макаки почали використовувати кам’яні знаряддя

Важливо

Незвичайну поведінку довгохвостих крабоїдних макак (Macaca fasccularis) виявила на острові Ко Пед (Koh Ped) у Таїланді міжнародна група дослідників. В ізоляції через пандемію коронавірусу примати почали використовувати кам’яні знаряддя. Це перший випадок, коли дослідники спостерігали появу нової моделі поведінки у популяції.

Про це розповідає Interesting Engineering.

Приматологи помітили незвичну поведінку тварин, коли тайські курорти спорожніли під час пандемії коронавірусу.

Шимпанзе, деякі капуцини та бірманські довгохвості макаки раніше демонстрували здатність використовувати кам’яні знаряддя. Але в макак-крабоїдів досі вона не спостерігалося в дикій природі. А навчити тварин нової навички в ході лабораторних експериментів дослідники не змогли.

Після початку пандемії коронавірусу запроваджені обмеження на поїздки обмежили кількість туристів на острові. Мавпи втратили надійне джерело їжі, і їм довелося добувати її самостійно. Коли ж через два роки обмеження були зняті і вчені змогли відвідали острів, вони побачили, як двоє дорослих самців використовують гальку, щоб розбити раковини устриць.

Дослідники виявили 17 мавп, які досить незграбно використовували кам’яні знаряддя. Вони піднімали камінь на висоту своїх плечей і кидали його у бік устриці, щоб розбити її.Дослідники вважають, що шукати нові методи добування їжі тварин спонукала її нестача.

Це вперше, коли дослідники спостерігали виникнення моделі поведінки в популяції. Був новий метод відкритий однією особиною та скопійований іншими, або кілька мавп вигадали його одночасно, дослідники поки сказати не можуть. Зважаючи на те, що на острові зростає кількість туристів, приматологи продовжать спостерігати, чи збережеться нова поведінка чи забудеться.

Як розповідало раніше BitukMedia, біологи з Віденського університету в Австрії помітили, що какаду Гоффіна в неволі розмочують у воді сухарики, перш ніж їх з’їсти. Птахи тримали сухарики у воді близько 20 секунд – мʼякша текстура явно подобалася деяким папугам більше. Таку поведінку папуг вчені називають інноваційною

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі