Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Шахтарі посприяли знахідці з 20 унікальних кісток доісторичної тварини

Важливо

У США палеонтологи виявили два десятки унікальних кісток доісторичної тварини. А почалось все з добре збереженого бивня мамонта, на який випадково натрапили робітники шахти в штаті Північна Дакота.

Про це повідомляє CBS News.

Перша знахідка була зроблена ще у травні, проте вчені розповіли про неї тільки в грудні. Навесні оператор бульдозера, який працював у нічну зміну, збирався прибрати купу бруду та каміння у вугільному кар’єрі Freedom Mine неподалік міста Бьюла. У світлі фар він помітив “незвичайний білий відблиск” і вирішив перевірити, що воно таке. Вибравшись з машини, чоловік знайшов бивень мамонта.

Шахтарі сповістили про знахідку місцевих палеонтологів. До здивування останніх бивень був в ідеальному стані. На місці знахідки розгорнули розкопки. Відтоді на цьому місці було знайдено 20 кісток доісторичної тварини.

Для штату Північна Дакота це унікальний випадок. Справа в тому, що у сусідній Південній Дакоті останки мамонтів знаходять доволі часто — там виявлено понад 60 скелетів. А от у Північній таких знахідок майже не було. “З якоїсь причини добре збережених екземплярів тут майже немає. Більшість знахідок — це одна, дві, іноді три кістки, і все”, — розповів Клінт Бойд з Геологічної служби штату.

Палеонтологи Клінт Бойд (білий шолом) та Ебігейл Гласс (блакитний шолом) розкопують осад із стародавнього русла струмка, де збереглися кістки мамонта. Фото – NORTH DAKOTA GEOLOGICAL SURVEY

Вчені подякували гірникам за уважність, особливо з огляду на те, що вони працювали вночі. Якби оператор екскаватора не помітив бивень, його, швидше за все, відправили б на звалище разом з камінням.

На даний момент знайдені у Freedom Mine кістки мамонта опрацьовують співробітники Державного музею Північної дакота. Вже невдовзі їх обіцяють виставити на загальний огляд.

Як розповідало раніше BitukMedia, мешканка американського містечка Елім на Алясці Андреа Нассук і її чоловік Дзозеф випадково знайшли рештки мамонта. Серед них – рідкісний “блакитний” бивень.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі