Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Наче справжній – науковці надрукували функціональний шматочок мозку на 3D-принтері

Важливо

Науковці Університету Монаша в австралійському Мельбурні за допомогою 3D-принтера надрукували нейромережу із мозкових клітин щурів. Вони розвиваються та взаємодіють між собою, як у справжньому мозку. Це допоможе скоротити кількість лабораторних тварин.

Про це повідомляє Wired.

Такі “мізки на замовлення” можуть скоротити кількість тварин, яких використовують у медичних експериментах – до цього закликає Конгрес США. Для друку використовували “біочорнила” — гель, що містить мозкові клітини щура.

Для доведення ефективності такої нейромережі, потрібно відтворити її з нейроклітин людини. Це складно, оскільки нервові клітини – це не звичний для 3D-друку пластик, вони потребують турботливого ставлення. Також треба масштабувати вироби – мозок людини містить 16 млрд нейронів.

Науковці планують вивчити, на скільки такі нейромережі здатні відтворюватися після пошкодження. Також розглядають можливість друкувати нейромережу із клітин, отриманих із біопсії пацієнта – на них будуть ставити досліди, аби обрати найбільш ефективний метод лікування.

Як розповідало BitukMedia, періакведуктальна сіра речовина виявилася ділянкою мозку, яка відповідає за грайливість та сміх. Знайти її допомогли німецьким вченим щури. Гризуни “сміялись” у відповідь на лоскіт.


Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі