Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

ШІ встановив, що частина “Мадонни з трояндою” Рафаеля зовсім не Рафаеля

Важливо

Святий Йосип з картини Рафаеля “Мадонна з трояндою” міг бути намальований іншим автором. У своєму дослідженні, опублікованому в науковому журналі Heritage Science, вчені повідомили, що це вдалося встановити завдяки штучному інтелекту.

Запитання щодо авторства полотна виникли ще на початку ХІХ століття. Чимало мистецтвознавців висували припущення, що частина роботи чи навіть вся картина була створена не самим Рафаелем, а його учнями. Зокрема, така думка виникла через зображення святого Йосипа – начебто він був домальований вже після Марії та малюка Ісуса.

І тільки зараз припущення підтвердив штучний інтелект. За словами професора Бредфордського університету (Велика Британія) Хассана Угайла, групі вчених під його керівництвом вдалося розробити комп’ютерну модель, яку навчили на 49 роботах Рафаеля. Завдяки цьому ШІ може встановити точне авторство картини.

Вчені проаналізували “Мадонну з трояндою” за допомогою ШІ, і останній дійшов висновку, що обличчя святого Йосипа справді не належить пензлю Рафаеля. Відрізняються використана палітра кольорів, відтінки і навіть мазки. Результати показали, що полотно створено Рафаелем на 60%.

Нагадаємо, полотно зберігається у музеї Прадо у Мадриді.

Як розповідало раніше BitukMedia, американець Ентоні Еєрс прагнув довести, що картина за 30 тис. доларів, яку він придбав в антикварній крамниці, була створена самим Рафаелем. Через три десятки років штучний інтелект знайшов 97-відсоткову відповідність.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі