П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Хто намалював “Мадонну Флаже”: авторство встановлює штучний інтелект

Важливо

Американець Ентоні Еєрс прагнув довести, що картина за 30 тис. доларів, яку він придбав в антикварній крамниці, була створена самим Рафаелем. Через три десятка років штучний інтелект знайшов 97-відсоткову відповідність.

Про це розповідає Daily Mail. 

Завдяки штучному інтелекту (ШІ) вдалося встановити, що картина “Мадонна Флаже”, ймовірно, створена Рафаелем — майстром епохи Відродження.

Ентоні Еєрс з Чикаго придбав картину, відому як “Мадонна Флаже”, ще у 1995 році. У чоловіка було передчуття, що картина, яку він придбав у лондонській крамниці, була першотвором Рафаеля. Проте довести це він не міг.Свого часу Ентоні Еєрс та його друзі витратили понад 500 тис. доларів на найм спеціалістів для аналізу фарб та дерев’яних панелей полотна.

Реставратор Баррі Бауман (ліворуч) і Ентоні Еєрс, який виявив картину, 1995 рік. ФОТО – ЛЮБ’ЯЗНО НАДАНО ТОНІ ЕЄРСОМ

Лише у 2019 році Еєрс віддав картину на експертизу штучному інтелекту з фірми Art Recognition, який протягом чотирьох років аналізував картину.

Весь цей час Art Recognition “навчала” своє програмне забезпечення, використовуючи мільйони творів мистецтва та алгоритми машинного навчання. Все для того, аби штучний інтелект міг розуміти різницю між справжніми роботами Рафаеля та підробками.

“Мадонна Флаже”. ШІ приписує авторство картини Рафаелю.

Завдяки цьому було встановлено з імовірністю в 97%, що “Мадонну Флаже” написав сам Рафаель! За весь час використання програмних потужностей Art Recognition результат у понад 95% отримали не більше 10% клієнтів компанії.

На картині “Мадонна Флаже” Марія тримає на руках немовля Ісуса, а поряд Єлизавета та Іоанн Хреститель, які на цій роботі дуже молоді.

Ші від Art Recognition проаналізував 16 частин “Мадонни Флаже” та картину загалом. Теплове відображення демонструє, що обличчя Марії та Ісуса на 96,57% та 96,24% належать Рафаелю, тоді як решта картини не відповідає його “почерку”. Ймовірно, Рафаель почав картину, але закінчив її його учень.

64-річний Ентоні Еєрс помер 2022 року, результатів дослідження він так і не дочекався. Роботу щодо встановлення авторства картини тепер продовжує його дружина Дон Турко. Дружина Ейерса розповідає: “Тоні просто знав, що вона (картина) щось особливе. Він не міг викинути її з голови”.

Рафаель залишив після себе менше 200 робіт. Останню картину, яку виставили на аукціон, продали за 48 мільйонів доларів.

Як розповідало BitukMedia, технологія штучного інтелекту виявила раніше невідому п’єсу драматурга Лопе де Вега. А ще ШІ допоміг ідентифікувати давно забутий шедевр Рафаеля – “Тондо де Бресі”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі