Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

NASA показало космічну “різдвяну ялинку”

Важливо

NASA показало скупчення зірок, яке за формою та кольором нагадує різдвяну ялинку. Його формують молоді зірки віком від одного до п’яти мільйонів років. Зоряне скупчення має офіційну назву NGC 2264, воно розташоване в Чумацькому Шляху за 2,5 тисячі світлових років від Землі.

Про це пише NASA.

“Різдвяну ялинку” вдалося побачити через телескопи Chandra та WIYN.

Білі й сині вогники – це молоді зірки, які випромінюють X-промені, а зелені – забарвлений газ у туманності, який на вигляд подібний до “соснових голок” дерева.

Інфрачервоне світло випромінюють зорі на передньому та задньому планах як блискучі білі цятки на тлі чорноти космосу. Такі варіації кольорів є наслідком кількох процесів, зокрема активністю, спричиненою магнітними полями. 

Причиною також можуть бути спалахи, подібні до тих, які трапляються на Сонці, але набагато потужніші. Також варіації можуть спричиняти сяючі точки та темні ділянки на поверхні зірок, які з’являються і зникають у полі зору під час їхнього обертання. 

Це зображення було обернено за годинниковою стрілкою приблизно в 160 градусах від астронома на півночі, що вказує на вгору, так що, здається, верхня частина дерева розташована до верхньої частини зображення.

Як розповідало раніше BitukMedia, астрономи виявили найвіддаленішу та найстарішу чорну діру.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі