Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Майже Кафка: ШІ написав книгу, яка перемогла на літературному конкурсі

Важливо

Твір, повністю створений штучним інтелектом, посів друге місце на 5-му конкурсі популярної наукової фантастики в провінції Цзянсу, викликавши широке обговорення в китайських ЗМІ. Автор твору не попередив членів журі про використання ШІ.

ро це пише South China Morning Post.

Шень Ян, професор Школи журналістики та комунікацій Університету Цінхуа у Пекіні, підготував твір лише за 3 години. Чернетку на понад 40 тисяч символів було створено на основі 66 текстових запитів до ШІ. Шень Ян спеціально відправляв штучному інтелекту підказки, аби той створював текст у стилі письменника Франца Кафки. Тому твір характеризується беземоційністю, абсурдними та сюрреалістичними сюжетами, а також проникненням у психологію персонажів.

Твір під назвою The Land of Machine Memories описує пригоди героїні Лі Сяо в метавсесвіті, яка прагне відновити втрачені спогади зі свого реального життя нейроінженера. За словами Шена, вся його конкурсна робота була створена штучним інтелектом, включно зпланом роману, ілюстраціями та навіть його псевдонімом, який перекладається як @SiliconZen.

Шень Ян відправив на конкурс уривок з 6 тис. символів, проте не повідомив про це решту членів журі, бажаючи почути їхню незалежну думку. Варто зазначити, що правила конкурсу прямо не забороняють використання ШІ.

На конкурс було подано близько 200 робіт, з яких 6 отримали гран-прі, 14 посіли перше місце, 18 – друге та 27 – третє.

Попри нагороду, судді погодилися, що The Land of Machine Memories не може бути опублікована у нинішньому вигляді та потребує значних правок. Вони стверджують, що текст, написаний ШІ, все ще дуже відрізняється від написаного людиною.

Один з членів журі проголосував “проти”. За його словами, йому в тексті не вистачило емоцій, але головним чином тому, що він не вважав текст “досить добрим”. Також він заявив, що література, створена ШІ, стане або короткочасним явищем в історії, або серйозним викликом для майбутнього письменників. Директорка редакційного відділу видавництва “Народна література” Фу Ручу застерігає використовувати штучний інтелект в літературі, адже це може загрожувати авторському праву.

Як розповідало BitukMedia, минулого року на конкурсі образотворчого мистецтва у штаті Колорадо (США) перше місце посів чоловік із незвичайною картиною. Бурхливу дискусію навколо цієї роботи викликав той факт, що художник не писав картину сам – за нього це зробила програма штучного інтелекту Midjourney, яка перетворює текст на зображення.


Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі