Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Астрономи виявили найвіддаленішу та найстарішу чорну діру

Важливо

Телескопи NASA виявили найвіддаленішу і найстарішу чорну діру, яку можна побачити в рентгенівських променях. Ця чорна діра росте, а її маса подібна до маси галактики. Вона змогла накопичити масу у понад 10 мільйонів Сонць.

Про це повідомили у NASA.

На основі даних з рентгенівської обсерваторії “Чандра” і космічного телескопа Джеймса Вебба команда вчених побачила характерні ознаки чорної діри, яка почала рости через 470 млн років після Великого вибуху.

За словами вчених, наразі космічний об’єкт перебуває на ранній стадії зростання, а його маса подібна до маси галактики.

Чорну діру виявили в галактиці UHZ1 у напрямку галактичного скупчення Abell 2744, розташованого на відстані 3,5 млрд світлових років від Землі.

У цій галактиці астрономи побачили інтенсивний, перегрітий газ із рентгенівським випромінюванням — це чітка ознака надмасивної чорної діри, що росте. Світло від галактики та рентгенівське випромінювання від газу навколо її надмасивної чорної діри збільшуються приблизно в чотири рази за рахунок втручання матерії в Abell 2744 (через гравітаційне лінзування), посилюючи свій інфрачервоний сигнал.

Науковці знайшли докази того, що нововідкрита чорна діра народилася масивною. Її маса оцінюється в діапазоні від 10 до 100 млн Сонць. Це дорівнює масі майже всіх зірок у галактиці, в якій вона існує. 

“Ми вважаємо, що це перше відкриття “Надвеликої чорної діри” і найкращий доказ того, що деякі чорні діри утворюються з масивних хмар газу. Вперше ми спостерігаємо коротку стадію, коли надмасивна чорна діра важить приблизно стільки ж, скільки зірки в її галактиці, перш ніж вона відстане від них”, – пояснила астроном Пріямвада Натараян.

Науковці планують використати ці та інші результати, щоб заповнити прогалини в картині раннього Всесвіту.

Як розповідало раніше BitukMedia, NASA записало звуки чорної діри – це моторошно.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі