Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Під Римом розкопали унікальну мозаїку із мушль і коралів

Важливо

Минулого тижня під час розкопок на одному із семи пагорбів Риму – Палатіні – знайшли унікальну мозаїку. Її знайшли у розкішний банкетній залі приблизно І чи ІІ ст. до н. е.

Про це повідомляє CNN.

Мозаїці приблизно 2,3 тис. років. Банкетна зала є частиною розкішного вдорянського будинку неподалік римского Форуму, який розкопуються із 2018 року. Вона має площу 25 кв.м, а у висоту сягає кількох поверхів. Це одна із частина “домуса” – давньоримського будинку.

Мозаїка має довжину майже 5 м. Зображує виноградні лози, листя лотоса, тризуби, труби, шоломи та міфологічних морських істот.

Зображення збереглося надзвичайно добре. Воно виконане із використанням перламутру, черепашок, коралів, шматочків дорогоцінного скла та мармуру. Обрамлення мозаїки створене із поліхромних кристалів, губчатого травертину і екзотичних для Риму давньоєгипетських синіх керамічних плиток. Корали могли бути як із Середземного так із Червоного моря. Блакитнувата скляна паста, на якій тримається зображення, могла походити із Александрії.

Emanuele Antonio Minerva/MiC

Також мозаїка містить зображання морських і сухопутних битв, які фінансував багатий римлянин і які увінчалися успіхом. Зокрема, є зображення прибережного морського міста з оглядовими вежами, розташованого на вершині скелі. Місто могло бути як реальним, так і фантастичним. Є зображення витрільників і морських чудовиськ, які поглинають ворожий флот.

Науковці кажуть, що така мозаїка була створена, аби продемонструвати заможність і ранг власника “домуса”. Вона так добре збереглася, бо будинок був засипаний брудом і землею. Мозаїка є унікальною за стилем та ступенем збереженості, кажуть археологи.

Як розповідало BitukMedia, двоє бельгійців – 80-річний Рафаель де Теммерман та його син Герт раптово виявили у своєму будинку загублений артефакт із давньоримського міста Помпеї. Різьблені камені прикрашали їхні сходи протягом 50 років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі