Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не просто шорсткий камінець: митники знайшли в посилці скам’янілість віком понад 160 млн років

Важливо

Київські митники затримали ексклюзивну скам’янілість Юрського періоду. Йдеться про панцир морського їжака віком близько 161—165 млн років. Його хотіли незаконно переслати за кордон.

Про це повідомила пресслужба Київської митниці.

Під час митного контролю міжнародного поштового відправлення, яке прямувало з Тернополя до США, митники звернули увагу на незвичний шорсткий камінець з наростами.

Через зовнішні ознаки органічних решток на камені, митники скерували його до Національного науково-природничого музею НАН України, аби зʼясувати, чи має дивна знахідка культурну цінність. Як визначили експерти, цей “камінець” – панцир морського їжака Pygaster michelini, на якому оселилася Serpula sp. (вид морських нервів, – ред.)

Фото – Київська митниця

Експерти зазначають, що зразок оригінальний, підкреслюють його ексклюзивність та досконалу збереженість.

Скам’янілість походить з келовейських відкладів Юрського періоду. Ймовірно, його знайшли у Трахтемирові (Черкащина), басейн річки Дніпро. Геологічний вік – близько 161-165 млн років.

Предмет має культурну цінність як геологічна спадщина. Експерти рекомендують внести знахідку до Державного реєстру національного надбання, а також до Музейного фонду України.

Митники склали відповідний протокол за порушення митних правил, а скам’янілість вилучили до рішення суду.

Це не перша скам’янілість, виявлена київськими митниками цього року під час митного контролю міжнародних поштових відправлень, повідомляють у відомстві.

Як розповідало раніше BitukMedia, митники затримали туриста із Тайваня в аеропорту Бангкока, столиці Таїланду. Чоловік намагався провезти двох попелястих видр та лугову собачку у спеціально обладнаній спідній білизні.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі