П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

$50 млн за 27 років в’язниці: невинно засуджений вимагає компенсації

Важливо

Невинний чоловік, який відсидів 27 років у в’язниці за чужий злочин, зажадав від влади міста Нью-Йорк 50 млн доларів компенсації “за втрачені роки і психологічні збитки”. Фігурантами справи також є двоє детективів, які у минулому вважались дуже ефективними співробітниками поліції.

Про це повідомляє Associated Press.

46-річного Томаса Маліка було засуджено за злочин, який стався 26 листопада 1995 року в нью-йоркському метро. Тоді під час спроби пограбування станції у Брукліні невідомі жорстоко розправилися з 50-річним касиром Гаррі Кауфманом: вони плюхнули у відсік для грошей каси бензин і спалили чоловіка.

Жахливе вбивство стало предметом національної політичної дискусії. Тодішній лідер більшості в Сенаті та кандидат у президенти від Республіканської партії Боб Доул закликав до бойкоту фільму “Грошовий потяг” з Веслі Снайпсом та Вуді Харрельсоном у головних ролях. Стрічка вийшла на екрани за кілька днів до нападу та містила дещо схожу сцену.

У розправі звинуватили Томаса Маліка, Вінсента Еллерба та Джеймса Айронса. 2022 року окружна прокуратура Брукліна визнала, що всі троє були засуджені на підставі помилкових і суперечливих свідчень (ці люди вже давно стверджували, що діяли під примусом), а також “інших недостовірних доказів”.

Зокрема, під час групового упізнання за участі Маліка свідок наполегливо вказував на іншого підозрюваного, але поліцейські його прибрали, прокуратура заявила у звіті минулого року. Крім того, на Томаса Маліка також вказав тюремний інформатор. Проте, як з’ясувалося, він так часто казав неправду, що пізніше суд заборонив йому будь-коли знов бути інформатором.

Тепер Малік позивається до міста Нью-Йорк та двох детективів у відставці, які працювали з його справою. Чоловік вимагає “щонайменше 50 млн доларів” за роки, проведені у в’язниці. “Малік вимагає відшкодування за неправомірну поведінку посадовців, через яку він провів майже 27 років у в’язниці, а також за психічні та фізичні травми, заподіяні йому під час ув’язнення”, – зазначають в позові його адвокати.

Сумна популярність його справи зробила Маліка мішенню для насильства та нападів у в’язниці, куди він потрапив у 18 років, йдеться в його позові.

Міський юридичний департамент вже заявив, що розгляне позов Маліка. Двоє інших невинно засуджених – Еллерб та Айронс – також готуються подати позови про компенсації.

Головну роль у розслідуванні вбивства в метро зіграли бруклінські детективи Луїс Скарселла та Пітер Шміл: Шміл був головним детективом, а Скарселла дістав зізнання Маліка.

Луїса Скарселла вважався одним з найкращих детективів США з розкриття тяжких злочинів у 1980-1990-х роках. Однак, починаючи з 2013 року, понад 20 людей, яких заарештував Скарселла та які провели у в’язниці по 18-20 років, визнали невинними.

Вважається, що Луїс Скарселла масово залякував свідків, аби заарештованих визнавали винними та засуджували на тривалі терміни. За даними прокуратури Нью-Йорка, від його дій постраждали щонайменше 76 людей.

Колишні детективи свою провину заперечують. Їхній адвокат відмовився коментувати позов Маліка, в якому вони вказані як відповідачі разом з містом.

Зараз Малік вільний, йому 46 років, він одружений і живе за межами штату Нью-Йорк. Але в’язниця залишила глибокі психологічні шрами: чоловік ледве може вийти з дому, а просте пристібання ременя безпеки нагадує йому про скутість через наручники і викликає симптоми посттравматичного стресового розладу, йдеться в позові.

Раніше BitukMedia розповідало про Кетлін Фолбіг, яку довгий час вважали найстрашнішою серійною вбивцею Австралії. Цей “титул” жінка отримала нібито за вбивство чотирьох своїх дітей. Через два десятки років за гратами захисту вдалось довести її невинуватість – допомогла наука.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі