Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Виправдана наукою: звільнили жінку, яка відсиділа 20 років за звинуваченням у вбивстві своїх дітей (ВІДЕО)

Важливо

Кетлін Фолбіг довгий час вважали найстрашнішою серійною вбивцею Австралії. Цей “титул” жінка отримала нібито за вбивство чотирьох своїх дітей. Через два десятки років за гратами захисту вдалось довести її невинуватістьдопомогла наука.

Про це розповідає ВВС.

Згідно з рішенням присяжних, протягом десяти років (з 1989 до 1999) Кетлін Фолбіг вбила чотирьох своїх дітей. Причому всі вони помирали до півтора року. Кетлін присягалась, що вона нікого не вбивала, але присяжні залишилися непохитними. Дітовбивцю засудили до 40 років ув’язнення з можливістю дострокового звільнення через 25 років. Фолбіг відсиділа половину терміну і от, зараз коли їй вже 55, у справі зявилися нові докази. Вони й дозволили жінці вийти на волю.  

Під час судового процесу сторона обвинувачення стверджувала, що Кетлін Фолбіг задушила своїх дітей. Хоча жодних прямих доказів провини матері в прокурорів не було – слідів тілесних ушкоджень на тілах дітей не виявили. Своє рішення присяжні ухвалили на основі записів зі щоденника підсудної: в них жінка писала, як важко їй дається материнство, і звинувачувала себе у смерті дітей. Цих відвертостей вистачило для обвинувального вироку Кетлін Фолбіг у 2003 році.

Наступні кілька років адвокати постійно ініціювали апеляції, які були відхилені одна за одною. Переломний момент наступив з приходом судді у відставці Тома Батерста. Його зусиллями прокурори визнали, що дослідження мутацій генів змінили їхнє розуміння смерті дітей… Не минуло і 20 років.

Цього разу виходили з того, що всі четверо дітей Фолбіг навряд чи могли бути задушені безслідно. Фінальну крапку у цій справі поставили запрошені імунологи. У дочок Кетлін вони виявили одну спільну генетичну мутацію, яка може призводити до раптової зупинки серця, а у синів – іншу, яку вчені зазвичай пов’язують з раптовим початком епілепсії у мишей. Вчені вважають, що смерть всіх дітей підсудної могла бути природною.

У світі зафіксовані лише 134 випадки потенційно смертельного захворювання серця, пов’язаного з генетичною мутацією, виявленою в дітей Кетлін. Отже, можна говорити про надзвичайно рідкісні особливості організму.

Нові дані у справі переконали генпрокурора Нового Південного Уельсу в тому, що винуватість Кетлін нічим не підкріплена, натомість сумніви в її винуватості цілком обґрунтовані.

За словами генпрокурора штату, безумовне помилування не скасовує вироків Кетлін Фолбіг. Їх може скасувати тільки Апеляційний суд з кримінальних справ – а це ще рік розглядів. Якщо ж вироки таки буде скасовано, жінка потенційно зможе подати до суду на уряд на мільйони доларів компенсації.

Кетлін Фолбіг випустили з в’язниці, і вона більше не найстрашніша серійна вбивця Австралії. Ба більше, тепер справа Фолбіг перейшла у статус однієї з найбільших судових помилок в Австралії.

Раніше BitukMedia розповідало про ще одну судова помилку. Сенатори від американського штату Коннектикут через 400 років виправдали 12 жінок і чоловіків, засуджених за чаклунство.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі