Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Судова помилка”: 12 “відьом” виправдали через 400 років

Важливо

12 жінок і чоловіків, засуджених понад 370 років тому за чаклунство, виправдали сенатори від американського штату Коннектикут. Одинадцятьох звинувачених у відьомстві стратили через повішення в середині 1600-х років, а одна отримала відстрочку. Реабілітацією цих людей займалась організації під назвою “Виправдання відьом”.

Про це пише Associated Press.

Історія пам’ятає 20 жертв Салемських процесів над відьмами, коли істерія охопила Салем, штат Массачусетс, у 1692 році. Але як щодо жертв судових процесів у Коннектикуті, які передували Салему на 45 років?

Американський штат Коннектикут виправдав 12 людей, засуджених за чаклунство в колоніальній Америці майже 400 років тому після кампанії з очищення їхніх імен. 

Законодавці регіону Нова Англія (штати Мен, Вермонт, Нью-Гемпшир, Массачусетс, Коннектикут та Род-Айленд) ухвалили резолюцію, в якій заявили про їхню невинуватість та класифікували смерть дев’яти жінок і двох чоловіків як “судову помилку”.

За це рішення боролися члени організації під назвою “Виправдання відьом” (CT Witch Trial Exoneration Project). Деякі з її учасників за допомогою генеалогічного тестування дізналися, вони вони є нащадками людей, засуджених за чаклунство кілька століть тому.

У своїй заяві вони заявили, що “в захваті, раді та вдячні” сенаторам, які проголосували 33 проти 1 на користь цього рішення. 

Єдиним сенатором, який висловився проти, був Роб Семпсон. За його словами, неправильно і “по-дитячому” припускати, що «ми маємо право диктувати, що було правильним, а що неправильним у минулому, про яке ми не знаємо”. “Я не хочу бачити законопроєкти, які справедливо чи неправомірно намагаються намалювати Америку як погане місце з поганою історією», — додав Семпсон. Натомість прихильники резолюції стверджували, що важливо підвищити обізнаність про суди над “відьмами” в Коннектикуті, які відбулися за десятиліття до більш відомих процесів у Салемі.

Учасники групи наголосили, що історичне рішення було ухвалено напередодні 376-ї річниці першого повішення відьми у Новій Англії — Еліс Янг. Вчені вважають, що Еліс “Елс” Янг була страчена після того, як її звинуватили у тому, що вона викликала пандемію у місті Віндзор, де загинуло багато дітей.

Сотні людей, переважно жінок, були звинувачені в чаклунстві в Новій Англії в 17 столітті. Десятки з них були зрештою страчені. Судові процеси над відьмами у Коннектикуті проходили з 1647 до 1663 року – закінчилася приблизно за 30 років до Салемських процесів над відьмами. 

За даними проєкту “Виправдання відьом” в Коннектикуті у чаклунстві було звинувачено близько 34 людей. The Mirror зазначає, що останніми роками держави та країни зробили кроки, щоб очистити імена звинувачених у відьомстві. Минулого року штат Массачусетс офіційно помилував Елізабет Джонсон, єдину засуджену на Салемському процесі, яка досі залишалась не виправданою. Жінка отримала відтермінування та померла у віці близько 70 років у 1740-х роках.

Також минулого року уряд Шотландії приніс офіційні вибачення тисячам жінок, страчених сторіччя тому. Близько 4 тис. людей було звинувачено в чаклунстві в Шотландії в період з 16 до 18 століття, і понад 2,5 тис. склали свої життя на пласі.

Як розповідало раніше BitukMedia, більше мільярда людей по всьому світу продовжують і в наш час вірити у відьомство, підрахував американський дослідник.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі