Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Понад мільярд людей у світі зберегли віру у відьомство і злі чари

Важливо

Більше мільярда людей по всьому світу продовжують і в наш час вірити у відьомство, підрахував американський дослідник. Такі люди зустрічаються серед різних верств населення.  Але трохи частіше мають гірше фінансове становище, а також проживають у країнах, де народ не довіряє владі й системі правосуддя

Про це повідомляє НАУКА. Дослідження, основане на опитуванні понад 140 тисяч людей, опубліковане в журналі PLOS ONE.

Освіченість населення з кожною епохою зростає, але віра у відьомство у значенні здатності людини спричиняти шкоду іншим завдяки надприродним здібностям – залишається. Ба більше – широко поширене по всьому світу. 

Нова робота економіста Бориса Гершмана (Boris Gershman) з Американського університету дає змогу поглянути на явище з огляду на сучасне людство в цілому.

Вчений зібрав відповіді на опитування про релігійні уявлення та вірування від представників половини дорослої популяції. Загалом на запитання типу «чи вірите ви у “погане око”?» або «чи вірите у можливість зурочення або прокляття?» між 2008 та 2017 роками відповіли понад 140 тис. учасників з 95 країн світу. 

43 відсотки опитаних відповіли на такі запитання ствердно. В перерахунку на всю дорослу популяцію йдеться про мільярд людей, які вірять у відьомство лише у цих 95 країнах світу.

Однак віра у відьомство сильно варіює серед населення. Якщо у Швеції лише 9 відсотків учасників повідомили, що вірять у той чи інший вид магії, то у Тунісі таких було 90 відсотків. 

Віра в чаклунство спостерігалася у представників усіх соціально-економічних категорій, але трохи менш схильними до неї були більш освічені та фінансово забезпечені люди, а також ті, що живуть у малих родинах (до трьох осіб). 

Віра у відьомство була пов’язана з релігійністю та вірою в бога (чи богів), але суттєво не залежала від приналежності до якоїсь конкретної релігії.

На національному рівні, більш схильні до віри в магію країни, де люди менше довіряють поліції, системі правосуддя та уряду, а також дотримуються конформістських поглядів – надають перевагу традиціям замість креативності й новаторству. 

Такі якості як схильність допомагати іншим, кооперація та дружелюбність пов’язані з нижчою ймовірністю віри в магію. Водночас серед людей, які вірять у відьомство, було більше тих, що відчуває тривогу, сум, злість, втрату контролю над життям та низько оцінювали свої можливості.

Зважаючи на негативні наслідки вірувань у відьом, автор вважає за потрібне боротися зі шкідливим поглядом на світ. На його думку, варто врахувати результати дослідження й зосередитися на відновленні довіри людей до влади, яка ефективно працює і може їх захистити, чим зробить віру у відьомство неактуальною.

Як повідомляло раніше BitukMedia, велика рогата сова відібрала ціпок з головою коня в якогось юного мешканця Юріки, що у штаті Іллінойс (США). І ширяла з ним у небі немов відьма на мітлі. Птаха встиг сфотографувати місцевий житель Ерік Лінд.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі