Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ударний “Хрущ”: українські інженери розробили проєкт дрона (ВІДЕО)

Важливо

На платформі Brave Inventors з’явився проєкт БПЛА під назвою “Хрущ”. Його розмістили інженери 67-ї окремої механізованої бригади. За словами розробників, цей дрон може використовуватись для виконання операцій на передовій та в тилу.

Про це розповідає Фокус.

Згідно з описом на сайті, “Хрущ” є комплексом, що складається з пульта управління, дрона-носія та дрона-камікадзе. Залежно від мети можна вибрати тип заряду для безпілотника-камікадзе: 82-міліметрову уламково-фугасну міну, кумулятивний заряд ПГ-7ВЛ або термобаричний заряд ТБГ-7В.

Працює комплекс таким чином: дрон-носій доставляє дрон-камікадзе якнайближче до мети, потім “камікадзе” від’єднується і знищує ціль. Завдяки ретранслятору та двом напрямним антенам, оператор може повернути дрон-носій на базу. 

Проте баражуючий боєприпас, що запускається з рук, може досягати цілей самостійно — без дрона-носія. Різниця лише в тому, що якщо запускати його з дрона-носія, це заощадить заряд батареї “камікадзе”. А якщо запускати з рук, то заряд акумулятора витратиться швидше, тому що пристрою потрібно буде витратити його аби набрати висоту. Також “носій” дозволить оператору відкоригувати політ, якщо зв’язок з “камікадзе” перерветься.

БпАК “Хрущ” об’єднує дрон-камікадзе та носій до нього. Зображення – Brave Inventors

Дрони “Хрущ” інженери спробували зробити максимально легкими, тому обрали такі матеріали, як пінопласт, фанера, спеціальна плівка, ПВХ-труби. Моделі постійно тестують та вдосконалюють. 

“Це дуже класна українська назва, яка не перекладається російською. І сам тип літака за звуком також нагадує політ хруща, тож будемо запускати наших “Хрущів, – сказав офіцер управління артилерії 67 ОМБр.

На сьогодні розробники “обкатали” ударні дрони двох типів. Один може подолати відстань у 10 км, а другий — 20 км, при цьому перший здатний підняти боєприпас, який важить 1,5 кг, а другий – 2,7 кг.

Зараз на проєкт “Хрущ” шукають інвесторів. Для початку розробникам потрібно 2 мільйони доларів, щоб створити першу тисячу таких комплексів. А з новими потужностями виробництва велика кількість дронів дійсно може змінити хід гри й обов’язково привести Україну до перемоги.

Brave Inventors – платформа створена для винаходів та винахідників, для бізнесу та інвесторів, для волонтерів та військових. На сайті можна поділитися своїми концептами та виробами або ж – підтримати фінансово тих, хто щодня працює над рішеннями для перемоги України.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі