Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Щоб довше були з нами: розробили препарат для уповільнення старіння собак

Важливо

Американські вчені створили препарат FDA LOY-001, який уповільнює старіння собак великих порід. Серійне виробництво препарату може стартувати вже 2026 року.

Про це пише Science Alert.

Втрата домашнього улюбленця — це жахлива подія, і хоча вона неминуча, незабаром може з’явитися спосіб її відтермінувати, принаймні на деякий час. Наразі розробляється новий препарат, який одного разу зможе продовжити життя деяких великих порід собак.

За словами фахівців, їм вдалося розробити препарат, який регулює зростання гормону IGF-1, який відповідає за процеси старіння. У компанії зазначили, що концентрація IGF-1 у великих порід значно вища, ніж у собак дрібних порід — цим обумовлена більш коротка тривалість життя великих собак.

“Великі” – це німецькі доги, вівчарки, бернські зенненхунди, золотисті ретривери, далматинці та інші собаки вагою понад 15 кг. Чимало людей спеціально заводять собі саме великого собаку, але, на жаль, їхня тривалість життя досить мала: близько 12 років в ретривера, 9 років у німецького дога і лише 8 у бернських зенненхундів. Натомість дрібні вихованці, такі як чихуахуа та мініатюрні пуделі, в середньому проживають близько 20 років.

Великі собаки здебільшого помирають від раку та вікових захворювань – такі дані наводить Американський клуб собаківництва. Це говорить про те, що у них процес старіння починається раніше і проходить швидше, ніж у дрібних собак.

Препарат LOY-001 був розроблений біотехнологічною компанією Loyal. Потрапляючи в організм тварини, препарат починає взаємодіяти з IGF-1, зменшуючи його концентрацію. Таким чином ліки запобігають виникненню вікових захворювань у собак, зокрема раку, і цим продовжуючи їм життя.

За словами творців, цей профілактичний ветеринарний продукт тривалої дії необхідно вводити шляхом ін’єкцій кожні три-шість місяців, але в Loyal вже почали працювати над щоденними таблетками.

FDA LOY-001 вже успішно пройшов перші випробування. Крім того, в Управлінні контролю за продуктами харчування та ліками США (FDA) заявили, що в компанії обґрунтовано розраховують на позитивний ефект препарату, заявила директор Loyal Селін Халіуа.

Однак розробці належить пройти ще низку тестів та досліджень, щоб вона отримала дозвіл на масове виробництво та вихід на ринок. За умови схвалення FDA LOY-001, як очікується, буде доступний у 2026 році.

Як розповідало раніше BitukMedia, команда вчених провела масштабне опитування серед власників хатніх тварин, яке охопило три країни. За результатами дослідження виявилося, що люди більше прив’язуються до собак, ніж до кішок, а також собачники набагато охочіше готові фінансувати догляд за своїми улюбленцами.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі