Середа, 8 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Поталанило – пітона врятували із палаючого російського танка, а тепер знайшли подругу

Важливо

Минулої восени українські бійці врятували із палаючого російського танка тигрового пітона – окупанти викрали його із приватної лазні. Тепер стало відомо, що триметрового плазуна прихистив доктор біологічних наук Дмитро Шабанов у Харкові. У науковця змій знайшов собі подружку.

Про це повідомляє Суспільне.

Пітона назвали Куп’янськ на честь міста, під яким його знайшли. Змія врятували, коли побачили, як він вилазить з-під палаючого танка.

“Це було у вересні, ми штурмували Куп’янськ, і у нас була позиція із бомбосховищем. На нас виїздив танк, щодня виїздило два танки. Вони обстрілювали наші позиції, випускали по 9-10 снарядів й ховалися у лісі. Нам набридло це за три дні, й ми вирішили їх підбити”, — розповідає Богдан.

Бійці підбили у лісі обидва танки із Javelin та NLAW. В одному росіяни і тримали змія. Богдан каже, що має поганий зір і побачив пітона випадково – той замурзаний вилазив з-під палаючої машини.

“Я підбігаю, ловлю його як канат, і тягну за собою. Відбіг трохи, скрутив його в клубок, під курткою зажав і побіг далі, бо танк почав вибухати. Добіг до розбитої хати, знайшов мішок і поклав його у мішок”, – розповідає Богдан.

Українські військові пізніше знайшли у Куп’янську знищену елітарну лазню із тераріумом – в результаті обстрілів загинуло багато рептилій. Як вдалося врятуватися триметровому пітону, неясно. Військовий припускає, що росіяни могли його просто викрасти.

“Я не виключаю, що вони його вкрали задля втіхи чи їжі. Ми часто знаходили на їхніх позиціях і шкури собак, кістки собак, вони їдять все”, – каже військовий.

Спочатку Богдан лишив змія собі. Коли випустив його у квартирі у Харкові, став його боятися, розповідає. Тож знайшов волонтерів і віддав рептилію їм, а і ті прилаштували Куп’янська до  доктора біологічних наук Дмитра Шабанова у Харкові.

Шабанов не називає Куп’янська на ім’я – каже, все рівно відзиватися не буде. А ось змій тим часом обживаєтся у домі науковця. Два місяці тому вирвався із тераріума і влаштував у квартирі розгардіяж.

“У чому сила рептилій – так це в їх упертості. Пітон виламав дверцята в тераріумі і відправився шукати їжу – на жаль, коли мене не було вдома. Я повернувся достатньо вчасно: розгром кухні лише тільки починався. Постраждала посудомийна машина, побита певна кількість скляного та керамічного посуду”, – розповів Шабанов у Facebook.

Попри це науковець не хоче віддавати змія у зоопарк, буде опікуватися ним самостійно.

Науковець підшукав Куп’янську пару – самиця належить знайомій Шабанова. Зараз змій перебуває у стані штучної зимівлі – температура у тераріумі навмисне знижена. У пари невдовзі з’явиться потомство, каже науковець.

Як розповідало BitukMedia, херсонського котячого лемура Адама евакуювали до Києва після того, як він отримав контузію. Тепер, аби він не тужив, волонтери відшукали його подругу Джулію.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі