Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Найбільший у світі термоядерний реактор запустили в Японії

Важливо

Найбільший у світі експериментальний термоядерний реактор JT-60SA запустили у японському місті Нака. Він має висоту шестиповерхового будинку, а температура плазми всередині сягає 200 млн градусів Цельсія (на повехні Сонця вона лише 6 тис. градусів).

Про це повідомляє The Guadian.

Реактор обслуговуют 500 чоловік і 70 компаній, в тому числі європейські. У реакторі відбувається термоядерний синтез – коли намагаються об’єднати два ядра. Це відрізняється від єдерного поділу, який використовують на АЕС, де використовують енергію розпаду ядер радіоактивних металів.

Комерційна мета реактора – дослідити, на скільки такий метод є доцільним та чистим і чи може він замінити викопне паливо.

Плазма розігрівається до потрібних температур у спеціальній посудині “токамак”, яка за формою нагадує бублик. Аби охолодити такі неймовірні температури, використовують потужні надпровідні котушки, охолоджені приблизно до -269 °C, що становить майже абсолютний нуль.

JT-60SA – це спільний проєкт Європейського Союзу та Японії. Він є попередником свого “старшого брата” у Франції, Міжнародного термоядерного експериментального реактора (ITER), який поки ще будується.

Кінцева мета обох проектів полягає в тому, щоб змусити ядра водню злитися в один більш важкий елемент, гелій, вивільняючи енергію у формі світла та тепла, імітуючи процес, який відбувається всередині Сонця.

Як розповідало BitukMedia, Україна має намір видобувати уран, виробляти ядерне паливо та будувати малі модульні реактори. Таким чином український уряд хоче замінити росію на світових ринках.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі