Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Майбутнє поруч – діти стануть першими користувачами найсучаснішого катера

Важливо

Крихітна комуна  Вермде  у Швеції складається із близько 10 тис. острівців в акваторії Стокгольма. Там працюють чотири школи. Із грудня учнів збиратиме по усіх островах винахід місцевої компанії – катер  X Shore Pro. Човен є гіперсучасним, його називають “Теслою морів”. Діти стануть першими його користувачами.

Про це повідомляє CNN.

Човен має у довжину 8 м, може вмістити 10 осіб та розвиває швидкість до 56 км/год. Він є повінстю електричким, не створює забруднення та шуму. На низьких швидкостях за хорошої погоди може пройти відстань у близько 180 км.

X Shore є третьою модифікацією човна. Спочатку компанія, заснована у 2019-му компанія раніше випустила моделі Eelex 8000 і менш габаритний X Shore 1.

Люди порівнюють човен із Tesla, бо коштує він приблизно стільки ж, припускає представник компанії Дженні Кейсу. Дешевша модифікація коштує $119 тис., більш дорога – $213 тис.

На човні використовують такі ж літіум-іонні батареї, як і на електромобілях. Їх заряджання може тривати від 30 хв до 5 год., залежить від моделі та способу зарядки. Інфраструктуру для заряджання катерів уже створили. Потенційно, його можна використовувати для берегової охорони.

Всередині човна. Фото: X Shore

Головною відмінністю є те, що човен не смердить бензином, як автомобіль, і не шумить. Ви можете дихати морським повітрям, слухати звуки природи, музику чи спілкуватися із пасажирами, каже Кейсу.

Як розповідало BitukMedia, 70 дітей із містечка Вілла Лейді у Колумбії змушені щодня перетинати річку із алігаторами, проходячи по тоненькій водопровідній трубі і тримаючись за мотузку. Так вони добираються до школи.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі