Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Науковці створили живих наноботів із людських клітин – у цьому допоміг “ковід”

Важливо

Університет Тафтса та Інститут Вісса у Гарварді у США перетворили людські клітини трахеї на живих роботів. Клітини, яких називають антроботами, зможуть лікувати хвороби та заживляти рани. А зробили їх із мазків “ковідних” хворих.

Про це повідомляє CNN.

Антроботи не є повноцінно живими організмами, бо вони не мають повного життєвого циклу, пояснює Майкл Левін із Університету Тафтса. Він додає, що вони виходять за рамки понять “тварина”, “робот”, та “машина”.

Для створення антроботів використали клітини трахей пацієнтів, у яких брали аналізи на Covid-19. Просто тому що цього матеріалу зараз у науковців більш ніж достатньо. Але більш важливо, що саме ці клітини мали шанс навчитися самостійно рухатися – вони мають війки, які могли б використовувати як джгутики.

Науковці намазали їх спеціальними хімікатами. На сьомий день клітини і стали себе поводити як окремі джгутикові найпростіші. Вони навіть збираються у крихітні “колонії”.

Антроботи мають різну форму і покриті війками по-різному. Виживають у лабораторії до 60 днів.

Аби з’ясувати, чи є користь від цих наноботів, науковці подряпали вирощений штучний нейрон і посадили на нього антроботів. З’ясувалося, що вони примушують нейрон загоюватися. Як це відбувається, поки не зрозуміло.

Як розповідало BitukMedia, науковці Політехнічної школи Лозанни у Швейцарії розробили технологію, яка дозволить спілкуватися між собою наноботам та біомедичним імплантам у тілі людини. Вона полягає у вивільненні певних молекул у кровотік.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі