Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Роботи в людському тілі зможуть спілкуватися через власні “гормони”

Важливо

Науковці Політехнічної школи Лозанни у Швейцарії розробили технологію, яка дозволить спілкуватися між собою наноботам та біомедичним імплантам у тілі людини. Вона полягає у вивільненні певних молекул у кровотік.

Про це повідомляє EPFL.

Медики пропонують перетворити судини людини на канали передачі інформації від одного імпланта до іншого. Причина в тому, що радіо- чи Bluetooth-сигнали не ефективно працюють в людських тканинах.

Розроблена технологія називається “біомедичний зв’язок”. Інформація буде кодувати певними молекулами. Їх присутність у кровотоці пристрої будуть розпізнавати як 1, а відсутність – як 0.

Такий метод комунікації між імплантами нагадує роботу гормонів на біологічному рівні.

Для тестування використали штучну модель кровообігу у вигляді трубок та насосів. Через знеї змогли успішно комунікувати чотири різні пристрої. Однак, визнають науковці, клінічні випробування на людях вимагатимуть врахування багатьох деталей.

Як розповідало BitukMedia, науковці американського Університету Вільяма Марша Райса стверджують, що розробили імплант, який допомагає в імунотерапії важких форм раку. Він буде моніторити стан хвороби і визначати дозу імунотерапії в режимі реального часу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі