П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Підробок не буде: вчені розробили ШІ, який зможе визначити справжність вина

Важливо

Група вчених з США та Швейцарії розробила модель штучного інтелекту, яка за хімічним складом вина може визначити його справжність та походження. Цей метод може стати ключовим інструментом боротьби з фальсифікацією вина.

Про це пише The Guardian.

Використовуючи машинне навчання, дослідники з Університету Женеви на чолі з професором Олександром Пуже аналізували вино щодо тонких відмінностей у концентраціях безлічі сполук. Це дозволило їм визначати і регіон вирощування винограду, і навіть конкретну виноробню.

Вчені використовували метод газової хроматографії: рідка складова речовини випаровується, а залишки поділяються на хімічні компоненти для аналізу. Модель ШІ навчали за допомогою 80 зразків вин різної витримки з кількох французьких виноробень у регіоні Бордо (Франція).

Замість пошуку окремих сполук алгоритм спирається на загальний хімічний склад вина для створення унікального “підпису” кожного напою.

З’ясувалося, що розроблена ними модель ШІ може не тільки з точністю до 99% визначити, який виноград використовувався для вина, але вказувала на локацію, де його було виготовлено. Програма сама групує їх за схожими хімічними сполуками, які є ознакою тієї або іншої виноробні.

Самі вчені, щоправда, наголошують, що такий метод поки неефективний при аналізі вінтажів та інших міцних вин. Точність моделі у такому разі рідко сягала 50%. Відчуває труднощі ШІ поки і з визначенням року випуску вина.

Але вже зараз зрозуміло, що це відкриття може допомогти у боротьбі з виноробними шахраями – підробляючи вина, вони завдають збитків на мільярди євро щорічно.

В Європі, де фальшива випивка щорічно спричиняє втрату у продажах на 3 мільярди євро, нещодавні випадки тільки підкреслили розмір злочинних мереж, що діють у цій галузі. На початку цього року було засуджено членів банди за те, що вони допрапляли до Франції танкери з іспанським столовим вином, перш ніж видати його за французьке. Шахрайство тривало багато років і, як вважають, стосувалося еквівалента майже 5 мільйонів пляшок, деякі з яких були переупаковані як бордо.

Як розповідало раніше BitukMedia, американські науковці із Університету Каліфорнії припускають, що виявили причину, чому після червоного вина болить голова. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі