Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Твоя дружина чекає тебе вдома” – Британія залила в мережу сотні листів 300-річної давнини. Їх викрали корсари

Важливо

Сотні листів із іспанських кораблів XVIII сторіччя відтепер можна прочитати в інтернеті. Англійські корсари захоплювали кореспонденцію під час своїх нападів на іспанців в Атлантичному океані. Тепер листи оцифрували. Bони дають можливість скласти уявлення про життя іспанців та їхніх колоністів по обидва боки океану. І розповідають іноді зворушливі історії.

Про це повідомляє The Guardian.

Загалом капери захопили 130 кораблів із листами. В основному це ставалося під час “Війни через Вухо Дженкінса “(1739–48) і війни за австрійську спадщину (1740–48). Їх можна буде побачити на сайті проєкту Prize Papers project.

Серед листів є історія Франциски Муньйос. Вона написала листа до свого чоловіка Мігеля, він датований 22 січня 1747 року. Чоловік на той час перебував у Мехико.

Цей лист є одним зі 100 інших листів іспанських жінок своїм чоловікам, які детально описують емоційні та економічні негаразди, які жінки переживають за час відсутності своїх чоловіків. Його знайшли на торговому судні La Ninfa, захопленому каперською командою Royal Family.

“Сподіваюся, що цей лист потрапить до тебе в руки, коли ти будеш у доброму здоров’ї. Я хотіла б дізнатися причину, чому я не отримала відповіді на жоден із 13 інших своїх листів. Чи у тебе немає ні паперу, ні чорнила, ні жодного пера?” – пише жінка.

Далі жінка пише про свої поневіряння та поневіряння їхніх двох дітей, “до яких твоя любов погасла”. Син Мігель “уже більший за тебе”, але він ходить голий, бо нема грошей і заробітку. Навіть не може у такому вигляді піти у церкву, і треба хтось, хто позичить йому плаща, аби Мігель пішов на службу божу.

А донька Марія вимушена працювати служкою попри її хворобу. До того ж донька має вийти заміж, але без батьківського благословення. Вона уже народила дитину, але немовля прожило лише 14 місяців.

У самої ж Франциски нарив у горлі, але вона навіть не може випросити грошей на лікаря, бо вона така голодна. “

“Бувають такі дні, що я навіть не п’ю води, би не мают звідки її взяти, і не маю сил ходити від дому до дому і просити гроші”, – бідкається жінка.

“Твоя дружина, яка хоче тебе бачити, Франциска Муньос”, – підписала листа жінка. Однак, очевидно, Мігель його не отримав.

Як розповідало BitukMedia, біля турецького міста Кумлуджа у провінції Анталія підняли скарби із корабля, який затонува приблизно З600 років тому. Це найдервніша нині відома корабельна катастрофа.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі