Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Українець очолив Марсіанську дослідницьку станцію

Важливо

Український інженер Сергій Якимов очолив Марсіанську дослідницьку станцію. Вона розташована у пустелі Сан-Рафаель, що в штаті Юта. Там проводять геологічні дослідження та соціальні експерименти, що симулюють перебування людини на поверхні Червоної планети.

Про це повідомляє “Голос Америки”.

Марсіанська дослідницька станція оточена численними долинами, каньйонами, ущелинами, височинами з глинистих сланців, вапняку та піску, які сформувались тут багато мільйонів років тому. Все це створює у цій місцевості пейзажі, схожі на неземні. 

На Марсіанській пустельній дослідницькій станції проводять геологічні та соціальні дослідження в умовах, максимально наближених до тих, що є на поверхні Марса.

“Ми приймаємо різні групи з усього світу, які проводять експерименти або тестують обладнання. І ця марсіанська станція класифікується як геологічний аналог, тому що геологія навколишньої пустелі близька до геології Марса наскільки це можливо”, – розповідає Сергій Якимов.

Ротація дослідницьких груп триває від двох тижнів. Вони живуть у спеціальних модулях. Харчуються овочами і фруктами з “марсіанської” теплиці. Назовні виходять лише у скафандрах.

Сергій мріє стати астронавтом і потрапити на Марс, а тому вже був учасником кількох таких експедицій.  

Чоловік закінчив Київський політехнічний інститут за спеціальністю “системи керування літальними апаратами”. Вісім років тому його відібрали до сотні претендентів для майбутнього польоту на Червону планету, який організовувала компанія з Нідерландів Mars One. Але вона збанкрутіла. 

“Я все життя йду до цієї мрії. Але треба робити якісь кроки. Можна, звичайно, просто сидіти на дивані і казати, що я хочу стати астронавтом. Проживаючи в Америці вже декілька років, я працював інженером в маленькій компанії, але працювати там у сфері польотів людини в космос я все ще не міг. І тут з’явилася можливість долучитися до цієї справи на станції”, – розповідає Якимов.

Марсіанська пустельна дослідницька станція в Хенксвіллі, штат Юта. 18 квітня 2015. Фото AP/Rick Bowmer

Марсіанська пустельна дослідницька станція створена громадською організацією – “Марсіанським товариством”, яке фінансується різними донорами. Серед них мільярдери Джеф Безос та Ілон Маск. “Треба ще знайти когось, хто там побудує інфраструктуру для того, щоб люди могли там жити та підготувати людей”, – каже Якимов.

Політ на Марс наразі далека перспектива, каже український інженер. Наступним етапом у своїй кар’єрі він бачить роботу в NASA – у Космічному центрі в Г’юстоні. Там готують астронавтів. Щоправда, для цього Сергію Якимову спершу потрібно отримати громадянство США.

Як розповідало раніше BitukMedia, троє юних українок отримали дитячу премію миру у Великій Британії.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі