Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Не російський художник”: український бренд випустив ялинкові кулі за мотивами творчості Малевича

Важливо

Ялинкові кулі за мотивами творчості художника Казимира Малевича випустив львівський бренд “Ґроно”. Виробники кажуть, що ідея створити новорічні прикраси з фрагментами картин митця виникла зі “зрозумілого бажання – повернути те, що в нас вкрала Росія”.

Про це розповідає The Village.

Мета колекції – позбутися маркування художника Казимира Малевича як “російського” та допомогти вписати його ім’я в українську історію мистецтва, коментують у “Ґроно”.

У колекцію “Наш Малевич” увійшло вісім куль у двох подарункових наборах – “Супрематизм” та “Українське село”. “Сільська естетика криється у лаконічних лініях та геометричних орнаментах, та, на думку деяких дослідників, має схожість з розписами подільських хат та писанок”, – розповідають у команді бренду.

Кулі упаковані в чорну подарункову коробку – так реалізоване “концептуальне посилання” до “Чорного квадрата”.

“Мистецтвознавці відслідковують схожість між супрематизмом Малевича і геометричним розписом, який використовувався для подільських хат та писанок. Традиційно писанки покриваються астральними візерунками, на них відтворюється магічний код зі стихій (земля, вогонь, вода). Такі ж візерунки можна побачити і у творах Малевича, оскільки його безпредметний живопис натхненний “живою предметістю” елементів традиційної української культури”, – зазначають у “Ґроно”.

Придбати ялинкові кулі можна на сайті чи в Instagram бренду. Зараз набори пропонуються зі знижкою, тому їхня ціна становить – 2700 грн.

Бренд “Ґроно” також випускає підвіски та свічники, зокрема має колекцію свічників за мотивами творчості Поліни Райко. Роботу над нею почали ще до знищення окупантами Каховської ГЕС і затоплення музею Поліни Райко. Наразі більшість фресок знищені, вдалося зберегти близько 30% розписів мисткині. 

Раніше бренд вже створював декор та колекцію ялинкових куль, натхненну картинами Марії Примаченко.

Серія “Люди Примаченко” розкриває ключову ідею творчості мисткині — “Творити на радість людям”. Фото – Ґроно

Як розповідало раніше BitukMedia, амстердамський Стеделік-музей визнав Казимира Малевича українським, а не російським художником. Відтепер його представлятимуть митцем, який “народився в Україні у батьків польського походження”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі