Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Більше не російський: міський музей Амстердама визнав Малевича українським художником

Важливо

Амстердамський Стеделік-музей визнав Казимира Малевича українським, а не російським художником. Відтепер його представлятимуть митцем, який “народився в Україні у батьків польського походження“.

Про це повідомляє The Art Newspaper.

В колекції Стеделік-музею (Stedelijk Museum) близько 200 робіт Казимира Малевича. Відтепер в текстах до інформаційних табличок всіх його картин цього всесвітньо відомого абстрактного художника називатимуть українським, а не російським.

Речник музею заявив, що таке рішення ухвалили через те, що Малевич народився у Києві. “Ми зараз говоримо, що він народився в Україні від батьків польського походження”, – наголошує представник музею.

Казимир Малевич, автопортрет 1910 рік

Казимир Малевич – провідна постать супрематичного художнього руху. Художник народився у Києві у 1879 році, коли місто входило до складу Російської імперії, тому його помилково вважали російським митцем.

На початку XX століття він переїхав до москви, де навчався в місцевому училищі живопису, скульптури й архітектури. Малевич є одним із засновників абстрактного мистецтва, також він вважається засновником модерністської течії — супрематизм. Відомо, що сам Малевич ідентифікував себе як українець.

Картини Малевича потрапили до Нідерландів, коли в Україні розпочалися репресії проти представників інтелігенції. Малевич залишив усі роботи на зберігання архітектору Хуго Херінгу, а той вивіз роботи з нацистської Німеччини, оскільки їх могли знищити як “дегенеративне мистецтво”. У 1958 році музей придбав полотна в спадкоємців Херінга.

Раніше BitukMedia розповідало про трьох художників – Івана Айвазовського, Архипа Куїнджі та Іллю Рєпіна, яких Метрополітен-музею в Нью-Йорку визнав українцями.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі