Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Музей Метрополітен визнав художників Рєпіна, Куїнджі та Айвазовського українцями

Важливо

Музей мистецтва Метрополітен у Нью-Йорку визнав Іллю Рєпіна, Івана Айвазовського та Архипа Куїнджі українськими, а не російськими художниками. Про це свідчать підписи до картин на сайті установи.

Про це повідомляє УП з посиланням на Facebook історикині мистецтва та журналістки Оксани Семенік, яка помітила зміни на сайті музею, відомого як Met

У підписі до портрету письменника Всеволода Гаршина (1884), який зберігається в галереї цього художнього музею, відтепер значиться, що це робота українця Іллі Рєпіна. Аналогічні підписи з’явилися під портретом хлопчика, картиною “Пастух з отарою овець” та іншими роботами художника.

Зверніть увагу на інформацію про портрет Гаршина на сайті музею. Зображення – скрін Met

Ілля Рєпін – український художник з козацького роду на прізвисько Ріпа, який народився 1844 року у місті Чугуєві, тоді Харківської губернії, але згодом навчався в Петербурзькій академії мистецтв і писав свої полотна у Російській імперії.

Так само на роботі мариніста Івана Айвазовського останній значиться українцем.

Зверніть увагу на підпис до картини Айвазовського “Корабель при місячному світлі”. Зображення – скрін Met

Іван Айвазовський народився у Феодосії 1817 року в сім’ї вірменського крамаря.  Родина останнього переселилася до Криму з Галичини в 1812 році, куди його предки потрапили із Західної Вірменії. Він також навчався у Петербурзькій Академії мистецтв і часто вважався російським художником. Айвазовський жив і працював у Криму, писав море.

Нагадаємо, 8 лютого Музей мистецтва Метрополітен (Нью-Йорк, США) змінив у своїх описах національність уродженця Маріуполя, художника Архипа Куїнджі з росіянина на українця. В описі роботи Куїнджі “Червоний захід” вказано, що музей у Маріуполі, який носить його ім’я, був знищений російським авіаударом.

Архип Куїнджі – живописець-пейзажист грецького походження. Народився у 1841 році в Карасівці, яка сьогодні є частиною Маріуполя.

Зверніть увагу на інформацію про картину “Червоний захід” на сайті музею. Зображення – скрін Met

BitukMedia раніше вже розповідало, що цей музей змінив назву картини французького імпресіоніста Едгара Дега “Російські танцівниці” на “Танцівниці в українському вбранні”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі