Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Не обитель туги”: корпуси лікарні “Охматдит” будуть прикрашені картинами Марії Примаченко (ВІДЕО)

Важливо

Мурали з картинами Марії Примаченко почали створювати на корпусах дитячої лікарні “Охматдит”. Корпус №15 вже перетворився на картину “Кольору яскравого літнього неба, якою гуляє чарівний жовтий тапір”. Це тільки перший з серії муралів, які запланували в “Охматдиті“.

Про це розповідає The Village.

У лікарні кажуть, що планують створити на своїй території “галерею сучасного українського мистецтва просто неба”. Тепер на черзі корпусі №16, який прикрасять муралом-триптихом.

Мурали стануть інструментом арт-терапії, а також допоможуть змінити уявлення про дитячу лікарню як про “обитель туги і тривоги”, відзначають в “Охматдиті”.

Кошти на створення муралів збирали через кампанію Ukrainian Beasts, запущену спільно командою Shum Rave та фондом родини Марії Примаченко. Кампанія також передбачає запуск фандрейзингу на будівництво багатофункціональної мистецької резиденції та музею Марії Примаченко у рідному селищі художниці – Болотні.

Вже зараз на платформі Ukrainian Beasts можна просто задонатити на проєкти або у майбутньому придбати мерч, 80% від продажу якого спрямують на будівництво арт-центру.

Проєкт мистецької резиденції Примаченко в селі Болотня на Київщині, де зберігся будинок української художниці, розробила засновниця архітектурного бюро Yakusha Design Вікторія Якуша.

Культурний комплекс включатиме арт-резиденцію, музей, хату, де жила художниця, номери для розміщення митців, кафе, де готуватимуть страви за рецептами Примаченко. У селі Болотня художниця написала написала понад 800 картин, проводила майстер-класи та приймала гостей.

Відкриють мистецький центр на честь Марії Примаченко й у селищі Іванків, що у Вишгородському районі на півночі Київської області. У лютому 2022-го внаслідок ракетного обстрілу в місцевому історико-краєзнавчому музеї згоріла частина робіт Примаченко, що були серед постійної експозиції. Будівлю вже внесли в список обʼєктів для відбудови. Наразі шукають інвесторів, які зможуть надати на відновлення необхідні 25 мільйонів гривень.

Музей Марії Примаченко – перша велика культурна втрата під час активної фази російсько-української війни. Зображення – The Village

Марія Примаченко – видатна українська художниця XX століття, яка працювала в жанрі наївного мистецтва. 

Як розповідало раніше BitukMedia, в італійському муніципалітеті Роверето відкрили виставку робіт української художниці Марії Примаченко “Українські соняшники”. 60 картин покажуть у Музеї сучасного та новітнього мистецтва Тренто та Роверето (Mart).

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі