П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Призначена в смітник: Лувр за €24 млн викупив шедевр ХІІІ століття

Важливо

Лувр за €24 млн придбав картину, яку хотіли викинути на смітник. Йдеться про роботу флорентійського художника Чімбауе “Христос осміяний”, яку датують 1280 роком.

Про це повідомляє The Guardian.

Картину знайшли у 2019 році під час прибирання в будинку літньої француженки в місті Комп’єнь. Витвір мистецтва висів у неї на кухні.

Старезне полотно мало не викинули, але чи не в останню мить родичі вирішили викликати експерта з антикваріату, який би оцінив його. Той попередньо назвав суму в €400 тисяч і відправив його на подальшу експертизу в Париж, де картину зрештою назвали автентичним Чімбауе.

Картину “Христос осміяний” флорентійський художник Чімабуе написав близько 1280 року. Картина розміром трохи більше 25 на 20 сантиметрів, написана на дошці з тополі, зображує знущання над Ісусом перед його розп’яттям. Вважається, що це одна з восьми панелей великого диптиха, п’ять з яких досі не знайдено. 

Відома доля лише ще двох панелей в серії: “Бичування Христа” зберігається в колекції Фріка в Нью-Йорку, а “Богородиця з немовлям і двома ангелами” знаходиться в Національній галереї в Лондоні.

У грудні 2019 року “Христа осміяного” тимчасово заборонили вивозити, що дало Лувру 30 місяців на збір коштів для його придбання. Фото – Charles Platiau/Reuters

У 2019 році Лувр сподівався придбати картину “Христос осміяний”, коли її виставлять на аукціон з оціночною вартістю €4-6 млн. Музей програв – за шедевр ХІІІ століття запропонували €19,5 млн, а загальна ціна продажу разом з комісіями склала €24 млн.

Міністерство культури Франції негайно оголосило роботу “національним надбанням” і тимчасово відмовило в експортному сертифікаті, давши Лувру 30 місяців на збір необхідні кошти для її покупки. Що, зрештою, і сталось.

Ані французький Мінкульт, ані Лувр не надали подробиць про те, скільки заплатили за “Христа осміяного” і як зібрали гроші на його викуп, але підкреслили, що провели “виняткову мобілізацію” для заохочення пожертвувань від меценатів, яких зацікавили податковими пільгами.

Чімабуе народився у Флоренції, а помер у Пізі. Йому часто приписують навчання більш відомого флорентійського художника Джотто, який значно перевершив свого вчителя. Хоча є мистецтвознавці, які заперечують цей зв’язок.

Відомо, що існує лише близько десятка робіт, приписуваних Чімабуе – митець не підписував свої картини.

У Луврі заявили, що полотно епохи Відродження, яке є однією з найстаріших робіт в його колекції, стане центральним експонатом музею у 2025 році. Разом з набагато більшою картиною Чімабуе, яка є в його володінні – “Маеста”. Вона також була завершена близько 1280 року. Полотно майже 4,3 м заввишки та понад 2,7 м завширшки зараз перебуває на реставрації.

Як розповідало раніше BitukMedia, картина, яку лише два роки тому оцінили в 15 тисяч доларів, тепер може бути продана з аукціону щонайменше за 18 млн доларів. Експерти встановили, що це полотно було написано Рембрандтом. Новознайдений шедевр називається “Поклоніння царів”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі