П’ятниця, 17 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Подорожчала в тисячу разів: картина за $15 тис. виявилася ранньою роботою Рембрандта

Важливо

Картина, яку лише два роки тому оцінили в 15 тисяч доларів, тепер може бути продана з аукціону щонайменше за 18 млн доларів. Експерти встановили, що це полотно було написано Рембрандтом. Новознайдений шедевр називається “Поклоніння царів”.

Про це розповідає Smithsonian Magazine.

Йдеться про монохромну картину розміром 24,5×18,5 см. “Поклоніння царів” – відома біблійна сцена, коли три волхви показують новонародженому Ісусу принесені ними дари. Найбільш рання згадка про цю картину датована 1714 роком, коли вона належала якомусь амстердамському колекціонеру. Після цього твір кілька разів змінював власників, доки не загубився на початку 1800-х. Картина знову “спливла” у 1950-х в колекції голландця Йоханнеса Хелдрінга. Тоді вважалося, що це ранній Рембрандт.

Однак через кілька років думка експертів змінилася. Коли вдова Хелдрінга у 1980-х роках виставила картину на торги, на аукціоні Christie’s їй вже приписали авторство когось із наслідувачів майстра. Вдова продала картину німецькій родині 1985 року. 2021-го на тому ж аукціоні “Поклоніння царів” було оцінено лише в 10–15 тисяч доларів. От тільки фінальна ціна дійшла до 908 тис. доларів через підозру, що автор все ж таки сам Рембрандт, а не хтось з його учнів.

Приблизно через пів року анонімний покупець картини передав “Поклоніння царів” аукціонному дому Sotheby’s і попросив фахівців вивчити її більш прискіпливо. Протягом півтора року експерти просвічували її в рентгенівських та інфрачервоних променях, консультувалися зі знавцями, і зрештою дійшли висновку, що автор “Поклоніння царів” — Рембрандт. На користь цього висновку говорять, зокрема, такі деталі, як дивні, похмурі обличчя персонажів та їхні кінцівки, намальовані одним мазком пензля.

Картина була написана, як тепер вважають експерти, на початку кар’єри Рембрандта, приблизно 1628 року, коли йому було близько 22 років, і він жив у голландському місті Лейден.

Дослідження показало, що Рембрандт кілька разів переписував картину, змінював положення голів персонажів та вносив інші зміни.

Новий погляд на полотно очікувано підняв його аукціонну ціну. На початку грудня “Поклоніння царів” буде виставлене на аукціон Sotheby’s в Лондоні з початковою оцінною вартістю 12,2–18,3 млн доларів.

Нагадаємо, у музеї Бредіуса в Гаазі (Нідерланди) понад сто років зберігався ескіз, виконаний олійними фарбами. Весь цей час його вважали “грубою імітацією” Рембрандта. А 2023 року експерти визнали, що це оригінал.

Пізніше цього року два невідомі портрети пензля Рембрандта виявили у приватній колекції творів мистецтва британської родини. Їхня оціночна вартість становить від 5 до 8 млн фунтів стерлінгів.

Як розповідало раніше BitukMedia, експерти під час міжнародної конференції в місті Пергола повідомили, що була знайдено нова картина Рафаеля Санті, датована 1504 роком.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі