Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Груба імітація” Рембрандта виявилася його справжньою роботою

Важливо

У музеї Бредіуса в Гаазі (Нідерланди) понад сто років зберігався ескіз, виконаний олійними фарбами. Весь цей час його вважали “грубою імітацією” Рембрандта. Тепер експерти визнали, що це оригінал.

Про це розповідає Artnet.

Йдеться про роботу “Воздвиження хреста”, датовану 1640 роком. Довгий час вважалося, що нарис зробив хтось з послідовників Рембрандта. І тільки нещодавнє дослідження показало, що автор — він сам.

Абрахам Бредіус, перший куратор музею, придбав ескіз ще 1921 року. Він був упевнений, що має справу з оригіналом, але інші мистецтвознавці його не підтримали. Аргумент проти був такий –  брутальні мазки цієї роботи не можуть належати Рембрандту.

Сучасне інфрачервоне та рентгенологічне дослідження остаточно закріпило авторство “Хреста” за великим голландським живописцем. Манера поводження художника з пензлем відповідала манері великого майстра 17 століття.

Тепер фахівці впевнені, що Рембрандт просто хотів відпрацювати загальний план. Він кілька разів змінював композицію картини та розташування елементів. Художник не дбав про акуратність мазків.Тому вони і здаються грубими.

“Дослідження показує, що в ескізі є кілька змін, внесених самим художником під час малювання, а це означає, що його композиція була творчим процесом, митець передумав під час роботи. Він безперечно не копіював іншу картину”, – йдеться в повідомленні.

Рембрандт “Воздвиження хреста” (бл. 1640-х). Фото – Museum Bredius

Роботу додатково проаналізували реставратори з Рейксмузеум в Амстердамі, які підтвердили її автентичність.

“Відкриття було приємним сюрпризом”, – прокоментував представник музею Бредіуса Борис де Мунік. “Ми вже мали один твір пензля Рембрандта, а тепер раптом в нас їх два!”.

Ескіз відсилає до картини Рембрандта «Воздвиження хреста» 1633 року, що зберігається в художньому музеї “Стара пінакотека” (Alte Pinakothek) в Мюнхені (Німеччина).

Як повідомляло раніше BitukMedia, картина Піта Мондріана цілих 75 років виставлялася в музеї догори дригом. Помилку помітила кураторка музею. Попри відкриття робота голландського абстракціоніста, як і раніше, висітиме у неправильному положенні. На те є свої причини.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі