Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Наче у фантастиці – вперше створили мавпу-химеру із подвійним набором ДНК

Важливо

У Китаї народилася перша у світі мавпа-химера із подвійним набором ДНК. 67% її тіла генетично належить інший особині. Аби досягнути цього, науковці підсадили другий геном в ембріон.

Про це пише NewAtlas.

Команда вчених взяла стовбурові клітини семиденного ембріона макаки крабоїдного та ввела їх у генетично неспоріднений ембріон того ж виду, якому на момент експерименту було чотири-п’ять днів. Потім ГМО-ембріон підсадили самиці мавпи.

Пізніше вона народила повністю сформованого самця. Він став першим у світі живонародженним приматом-химерою, відмінним від людини.

Раніше науковці створювали химер-ембріонів із ДНК людини та мавпи, але знищували їх. Також у 2012-му народилися перші химерні мавпи. Але цього разу вражає кількість підсадженого ДНК і кількість органів, які завдяки йому розвинулися.

Введені стовбурові клітини сформували 92% мозкової тканини мавпи. Загалом вони відповідальні за 67% тіла тварини. Тобто, 2/3 тіла мавпи утворилося не завдяки її ДНК, а завдяки чужорідній ДНК, яку підсадили. Їх кількість вдалося підрахувати завдяки зеленому флюорисцентному протеїну, який був у стовбурових клітинах.

Китайці кажуть, це дослідження дасть можливість створювати більш точні “моделі” мавп для вивчення неврологічних захворювань, а також для інших біомедичних досліджень.

На жаль, цей малюк прожив лише 10 днів. Потім захворів на ОРВІ, і його приспали.

Як повідомляло BitukMedia, науковці з Університету Яманасі та Японського агентства аерокосмічних досліджень змогли виростити у космосі ембріони мишей на борту МКС. У них не виявили серйозних відхилень та мутацій ДНК.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі