Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Гравітація не впливає значною мірою” – у космосі виростили перші ембріони

Важливо

Науковці з Університету Яманасі та Японського агентства аерокосмічних досліджень змогли виростити у космосі ембріони мишей на борту МКС. У них не виявили серйозних відхилень та мутацій ДНК.

Про це повідомляє Space.com.

Двоклітинні заморожені ембріони мишей відправили на МКС у серпні у 2021-му. За допомогою спеціального пристрою космонавти розморозили їх та вирощували протягом чотирьох днів. Те ж саме робили науковці на Землі в умовах нормальної гравітації. Експериментом керував Терухіко Вакаяма, молекулярний біолог Центру передових біотехнологій університету Яманаcі.

Ембріони, культивовані в умовах мікрогравітації, розвинулися в бластоцисти  —  скупчення клітин, що діляться, утворені заплідненою яйцеклітиною — з нормальною кількістю клітин.

Експеримент показав, що на орбіті розвиток на такому етапі іде нормально. Як написали науковці у нещодавно опублікованій роботі, “гравітація не чинить великого впливу” на розвиток ембріонів.

А отже люди колись зможуть вагітніти і народжувати здорових дітей в умовах мікрогравітації, кажуть науковці.

Як розповідало BitukMedia, американский стартап Varda став першим, хто запустив на орбіту Землі міні-завод W-Series 1. Під час повернення на Землю на пристрої проведуть випробуванням в умовах гіперзвукової швидкості.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі