Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Будеш екскурсоводом: до робопса Spot підключили ChatGPT (ВІДЕО)

Важливо

Компанія Boston Dynamics навчила свого робопса Spot виступати в ролі гіда лабораторією і проводити екскурсії. Для цього до машини підключили чат-бот на базі штучного інтелекту ChatGPT. Робособаки, що говорять, тепер мають різні особи – від археолога 1920-х років до шекспірівського мандрівника у часі.

Про це розповідає The Insider.

Компанія Levatas у співпраці з Boston Dynamics інтегрувала ChatGPT до Spot, використовуючи голосову технологію Google Assistant. Це не лише додало розваги у спілкування з роботами, а й розширило їхні функціональні можливості.

Аби ще більше пожвавити образ машини, розробники додали до неї замість рота роботизований маніпулятор з невеликим головним убором та парою пластикових очей.

В якості зразка екскурсії, розробники написали базові сценарії для кожного приміщення в лабораторії — наприклад, робот демонстрував відвідувачам свою зарядну док-станцію. Spot також навчили робити знімки приміщень та відповідати на запитання про те, що він бачить. Зрештою, йому запропонували проводити екскурсії від імені різних персонажів: гіда-британця часів Шекспіра, дівчинки-підлітка та саркастичного Джоша (Josh).

Завдяки інтеграції ChatGPT OpenAI роботи-собаки Boston Dynamics тепер говорять повноцінними реченнями, а також мають особливі стилі спілкування, які притаманні їх особистостям. Наприклад, собака-робот Фенсі Батлер, у якого британський акцент, говорить дуже правильно, або робот-підліток — має бадьорий голос і “приправляє” мовлення словами like та totally. Також є археолог 1920-х років, який розповідає про свій вірний капелюх і безліч пригод, та шекспірівський мандрівник у часі, який говорить тільки римованими куплетами.

Прикладом діалогу є опублікований компанією варіант: “Гей, Спот, що ще ти бачиш?” — запитав у робота Метт Клінгенсміт, головний інженер-програміст робототехнічної компанії Boston Dynamics. “Ну, Метт, я бачу незбагненну порожнечу мого існування, яке відображене на цій дошці, заповненій QR-кодами. Так, ще й велике вікно”, — відповідає робот.

Spot говорив людям компліменти, на ходу складав вірші та успішно відповідав на питання, яких навіть не було у сценарії: коли його попросили показати батьків, він привів відвідувача до виставлених робіт Spot попереднього покоління. Не обійшлося і без збоїв: іноді Spot говорив те, що не відповідає дійсності; а одного разу проігнорував репліку співрозмовника, продовжив свою розповідь і зреагував лише згодом.

Robots Spot вже довели свою корисність у різних сферах. Наприклад, в одній з лікарень Бостона їх використовували для спілкування з пацієнтами під час пандемії, а в Новій Зеландії – для випасу овець і збору аграрних даних. Але з критикою собаки-роботи у минулому теж стикалися. Нью-Йоркська поліція, наприклад, припинила їх використання у 2021 році через негативну реакцію громадськості (колишній мер Нью-Йорка Білл де Блазіо назвав їх “моторошними”), хоча пізніше відновила.

Нові голосові можливості дозволяють роботам легко спілкуватися з людьми, що відкриває перед ними нові горизонти застосування. Можливо, завдяки цьому люди знайдуть спілкування з роботами менш “моторошним”.

Як розповідало раніше BitukMedia, міністр оборони України показав робота-собаку Boston Dynamics, якого наші військові використовують для розмінування територій та інших гуманітарних місій.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі