П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Названо переможця премії Global Teacher Prize

Важливо

Оголосили ім’я найкращої вчительки планети 2023 року. Нею стала Зеф з Пакистану. Вона вчителює вже 26 років – з дитинства.

Про це повідомляє сайт премії Global Teacher Prize.

Після того, як у школі вчитель побив і принизив на очах в однокласників маленьку Зеф, вона відкрила власну школу у дворі свого дому. Тоді їй було лише 13 років – навчавась вдома сама та пропонувала навчання місцевим дітям.

Вона безоплатно вчила дітей та навіть працювала, щоб фінансувати свою школу. Ходила від дверей до дверей, щоб набрати учнів. Хоча в її школі не вистачало елементарних умов, Сестра Зеф (як її називають) каже, що “в ній панували повага, рівність, любов і пристрасть до всіх учнів, пристрасть, яка мала увійти в історію в майбутньому”.

Зображення – Facebook/ Global Teacher Prize

Вона працювала 8 годин на день, викладала 4 години у своїй школі та навчалась сама 4 години вночі, читаючи газети та слухаючи новини англійською мовою. В такий спосіб вона покращувала свої знання та розмовні навички – в її родині або серед сусідів людей з освітою не було. Зараз Сестра Зеф викладає вже 26 років і стала надзвичайно впливовою особою.

У 2006 році озброєні люди напали на дім сестри Зеф за те, що вона навчала дівчат, тож їй довелося покинути село разом із сім’єю. Повернувшись через шість місяців, вона вирішила більше ніколи не залишати своїх учнів самих. У 2010 році Зеф отримала свій перший ступінь магістра в Університеті Пенджабу з політології, на той час на її подвір’ї навчалося понад 100 дітей. Вона багато використовувала технології, вчилася з Інтернету та ділилася знаннями зі своїми учнями. Без будь-якої формальної підготовки в ІТ вона зробила Google своїм вчителем.

Через 4 роки молода викладачка виграла премію Lynn Syms Global Prize 2014 і купила невелику ділянку землі. Сестра Зеф проводила ранкові та вечірні заняття.

За 26 років переможниця Global Teacher Prize навчила сотні дітей, і тепер це справжня школа, де зараз 215 малозабезпечених дітей отримують безоплатну освіту.

Зеф також заснувала організацію ZWEE Foundation – Фонд Zephaniah Free Education & Women’s Empowerment Foundation. Його місія полягає у підвищенні статусу жінок через освіту та розширення прав і можливостей.

За внесок у розвиток найвразливіших громад вчительку нагороджували різними нагородами та визнаннями. Сестра Зеф присвятила своє життя цій справі і каже, що “продовжуватиме працювати, щоб навчати дітей світу, поки я жива”. 

8 листопада у Парижі відбулася церемонія нагородження найпрестижнішої відзнаки для педагогів Global Teacher Prize. 

Нагадаємо, до десятки фіналістів найкращих вчителів світу у 2023 році вперше увійшов українець Артур Пройдаков. А у довгому листі премії серед 50 учасників ще була українка Людмила Таболіна

Артур Пройдаков і Сестра Зеф. Фото – Facebook/Artur Proidakov

Вчитель української мови та літератури Артур Пройдаков висловив вітання всім фіналістам премії та переможниці з Пакистану – Сестрі Зеф. “Це були неймовірні два дні, проведені разом у розмовах та співпраці. Тішуся, що на увесь світ британський актор та ведучий Стівен Фрай сказав: “Слава Україні”. Заради цього точно варто було їхати в Париж і ставати учасником 10-ки. Про Україну знають і памʼятають. Сподіваюся, тепер краще знатимуть і про нашу освіту”, – написав Артур Пройдаков.

Як розповідало раніше BitukMedia, 92-річна жінка вперше пішла до школи та навчилася читати.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі