Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Зима буде сяюча: вчені прогнозують найкраще за 20 років північне сяйво

Важливо

Науковці порахували, що 2024 року варто чекати “сонячного максимуму”. Йдеться про період між січнем і жовтнем. Це означає, що на Сонці буде більше бурь, через які й виникає видовищне північне сяйво.

Про це пише The Guardian.

Ця зима стане своєрідним блокбастером для спостереження за північним сяйвом. За прогнозами вчених, Сонце досягне піку свого приблизно 11-річного циклу активності, відомого як “сонячний максимум”, у період з січня до жовтня 2024 року. А от же людям буде на що подивитись.

Зазвичай найкращими регіонами, де можна побачити північне сяйво, яке виникає, коли багато частинок наближаються до Землі від Сонця, є північна Норвегія, північні частини Фінляндії та Швеції, Ісландія, північ США та Канади, а також південна частина Гренландії. Однак під час “сонячного максимуму” овал аврорального сяйва розширюється, а це означає, що його можна буде побачити не лише у нижніх полярних широтах, а й далі на південь Європи.

Північне сяйво над церквою Villingaholtskirkja на південному узбережжі Ісландії. Знято 27 листопада 2022 року. Фото – Owen Humphreys

Такі пронози вчені озвучили після того, як на вихідних 4-5 листопада північне сяйво освітило більшу частину Великої Британії та Ірландії, діставшись аж до Стоунхенджа. Бачили це явище навіть у частині регіонів України. Кажуть, його причиною стала магнітна буря, зареєстрована у другій половині доби 5 листопада.

Фото – Stonehenge Dronescapes on FB

“Є ще один фактор – останній сонячний цикл (в грудні 2019 року, – ред.) був слабким – тож може статися, що зараз активність майже найсильніша за майже 20 років. Нам потрібно повернутися далеко в минуле, щоб побачити цей рівень активності”, – сказав Нйол Гулбрандсен, дослідник космічної фізики з Геофізичної обсерваторії Тромсе, що є частиною Арктичного університету Норвегії.

Північне сяйво над Хайлігенблутом (Австрія).
Полярне сяйво над маяком Бамбург у Нортумберленді, Англія, 5 листопада 2023 року. Фото – Owen Humphreys/PA

Приблизно кожні 11 років Сонце переживає періоди низької та високої сонячної активності, що пов’язані з кількістю сонячних плям з його поверхні. Ці темні ділянки, деякі з яких можуть сягати розмірів Землі або навіть більше, починають рухатись під сильним магнітним полем Сонця, що постійно змінюється.

Протягом сонячного циклу Сонце переходить від спокійного до інтенсивного та активного періоду. Під час піку активності, що називається сонячним максимумом, магнітні полюси Сонця змінюються місцями. Потім, під час сонячного мінімуму, на Сонці знову панує спокій. Попередньо прогнозували, що пік активності розпочнеться у липні 2025 року. Але тепер зрозуміло, що пік сонячної активності почнеться раніше, ніж очікували вчені.

Як розповідало раніше BitukMedia, рідкісне полярне сяйво рожевого та помаранчевого кольорів розмалювало нічне небо Норвегії.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі