Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Рідкісні рожеві та помаранчеві полярні сяйва дивують спостерігачів: неймовірні фото

Важливо

Рідкісне полярне сяйво рожевого та помаранчевого кольорів розмалювало нічне небо Норвегії 10-го грудня. І так вже вдруге за 2 місяці. Якщо рожеве сяйво вже з’являлося минулого місяця, помаранчевого ще ніколи не бачили. Неймовірні світлини явища зробив фотограф і мисливець за полярним сяйвом Маркус Варік.

Про це розповідає Space.  

Рідкісне полярне сяйво можна було побачити поблизу норвезького міста Тромсе, що за 350 км на північ від Полярного кола. Через мороз і відкритий простір навколо Тромсе тут просто  ідеальні умови для спостереження за полярним сяйвом.

“Я не знаю, що мало статися, щоб полярне сяйво стало помаранчевим, такого я точно ще не бачив. Можливо, знову з’явилася діра в магнітному полі Землі, а може, це щось інше, я не знаю. У будь-якому випадку, ми кілька хвилин спостерігали за цим явищем”, — каже Маркус Варік. Фотограф називає себе мисливцем за полярним сяйвом. Він вже понад 10 років водить туристів подивитися на унікальні атмосферні явища.

Нагадаємо, полярне сяйво виникає, коли енергійні частинки від Сонця проникають в атмосферу Землі та взаємодіють з магнітним полем планети. Найбільш приголомшливі прояви зазвичай відбуваються під час геомагнітних бур. Тоді величезні спалахи намагніченої плазми вражають іоносферу планети або верхні шари атмосфери. Але 10 грудня нічого подібного не відбувалося. І найцікавіше – згідно з прогнозами вчених, шанси побачити рожеве полярне сяйво цього дня були мізерні.

Фото – Markus Varik

Як пояснюють вчені, рожевого кольору сяйва набувають в атмосфері Землі через взаємодію сонячних частинок з азотом. Але це відбувається лише тоді, коли сонячний вітер проникає глибоко в атмосферу. Але такого також не відбувалося 10 грудня, тож причина небаченого полярного сяйва залишається загадкою.

За словами Варіка, сяйво в основному мало рожевий і зелений колір, але іноді переливалося помаранчевим. Тривало це недовго, але вистачило, щоб Маркус Варік зміг зробити кілька дивовижних знімків.

Як повідомляло раніше BitukMedia, американські вчені з’ясували, що до 2100 року веселки з’являтимуться на Землі на 5% частіше. Особливо у північних широтах та високогірних районах — через менші снігопади та рясніші дощі. При цьому в Середземномор’ї це атмосферне явище траплятиметься рідше, ніж зараз. Йдеться про наслідки змін клімату.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі