Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Війна за іспанську спадщину 300 років потому: кому належать скарби з морського дна на $20 млрд?

Важливо

“Якнайшвидше” дістати корабель зі скарбами, вартість яких оцінюється до 20 млрд доларів, розпорядився Президент Колумбії Густаво Петро. Йдеться про галеон “Сан-Хосе”, що затонув у червні 1708 року.

Про це пише New York Post.

Трищогловий 62-гарматний іспанський галеон “Сан-Хосе” затонув у 8 червня 1708. Судно з шістьма сотнями людей на борті того дня брало участь у битві з англійською ескадрою у Війні за іспанську спадщину. (Йдеться про війну 1701–1714 років між Великою Британією, Австрією, Нідерландами, Португалією і Данією проти Франції, Іспанії і Баварії). Запеклий бій тривав близько 1,5 години. Зрештою на борті “Сан-Хосе” зайнялися запаси пороху.

Століттями затонулий іспанський галеон вважався навіки загубленим десь на дні Карибського моря разом зі своїми скарбами. Вважалось, що в його трюмах залишилися скрині із золотом, сріблом та смарагдами. За словами експертів, на сьогодні вартість скарбів оцінюється від 4 млрд до 20 млрд доларів.

Президент Густаво Петро наказав своїй адміністрації якомога швидше ексгумувати “Священний Грааль корабельних аварій” — іспанський галеон “Сан-Хосе” — з дна Карибського моря, повідомив Bloomberg минулого тижня міністр культури країни Хуан Давид Корреа.

За даними видання, таке рішення президента Петро пов’язане з тим, що його термін глави держави закінчується у 2026 році. Задля реалізації проєкту він попросив створити державно-приватне партнерство.

Фото – Presidencia de la República – Colombia

Колумбія сподівається прискорити свою місію з повернення трьохсотлітного скарбу, оскільки право власності на ці статки знаходиться в підвішеному юридичному стані та оспорюється в суді.

У 1981 році американська компанія Glocca Morra заявила, що знайшла втрачений скарб, і передала його координати Колумбії за умови отримання половини вартості знахідки, коли ту піднімуть з глибини.

Через багато років, у 2015-му, тодішній президент Колумбії Хуан Мануель Сантос заявив, що ВМФ країни знайшов затонулий корабель “Сан-Хосе” в іншому місці на морському дні.

Фото – Presidencia de la República – Colombia

Богота ніколи не оприлюднювала координати місця останнього спочинку корабля, але Glocca Morra, яка тепер називається Sea Search Armada, вважає, що країна знайшла частину того самого поля уламків у 2015 році, яке вона першою виявила ще 34 роки тому.

Sea Search Armada позивається до уряду Колумбії і вимагає половину скарбу, або 10 млрд доларів, що нібито передбачає Угода про сприяння торгівлі між США та Колумбією, повідомляє Bloomberg.

Тим часом міністр Корреа повідомив виданню, що урядові дослідники відвідали координати, надані Sea Search Armada, і “дійшли висновку, що там немає затонулого корабля”.

Як розповідало раніше BitukMedia, на уламках “Титаніка” знайшли золоту підвіску із зубом тварини з фільмів жахів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі