Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Пухлини мозку зможуть визначити за допомогою експрестесту – як “корону”

Важливо

Науковці британського Нотінгемського Трентського університету розробили експрестест, яка дозволяє виявити пухлину мозку за аналізом крові із пальця. Тест реагує на специфічні молекули в крові, які характері за наявності пухлини в мозку.

Про це повідомляє The Guardian.

Тест має бути схожим як експрес тест для виявлення коронавіруса Covid-19 і працювати за тим же принципом lateral flow test. Аналізуватиме експрестест краплю крові із пальця пацієнта.

Прототип тесту здатний виявляти в крові молекули, специфічні для пухлини, і виявляти її на ранніх стадіях як за першої появи, так і за рецидиву, кажуть науковці. Рецидиви мозкових пухлин бувають дуже агресивними, швидко розвиваються, тому планове МРТ через півроку після операції може бути запізнілим засобом, щоб їх виявити, пояснюють один із розробників, професор Філіпп Вілсон.

Таким чином, можна буде спростити моніторинг захворювання – пацієнти зможуть проходити тест у себе вдома. Технологію хочуть застосувати і до інших типів раку.

Як повідомляло BitukMedia, дослідження показало, що діагностика раку шкіри за допомогою штучного інтелекту (ШІ) настільки ж надійна, як і діагностика медиків. Однак лікарі показали себе явно компенентнішими, коли справа доходила до призначення лікування.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі