Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Столітню школу відновили за технологією традиційної мазанки

Важливо

Лихачівський ліцей на Чернігівщині, який знаходиться у столітній будівлі, відновили за технологією хати-мазанки. Навчальний заклад постраждав через обстріл у березні 2022 року.

Про це повідомляє сторінка міжнародної програми “U-LEAD з Європою” у Facebook.

Школа була побудована в 1927 році за давньою українською технологією хати-мазанки. За цією технологією її і відновили за підтримки ініціативи U-LEAD та благодійного фонду “Сміливі відновлювати”. Тож кожен волонтер залишив у будівлі свій слід не лише символічно, а й буквально. Заняття відновилися у закладі уже 7 жовтня.

Над будівлею працювали з липня по вересень. До роботи залучили 60 волонтерів і 20 місцевих будівельників. За цей час не лише відновили стіни, а й встановили у ліцеї нове обладнання і меблі, парти-трансформери і спортивні снаряди. Також розписали стіли традиційними орнаментами.

Такий вигляд мала будівля під час реконструкції. Фото: ULEAD з Європою

Також на території школи посадили канадійське дерево в пам’ять волонтера “Сміливих” Ентоні “Тонко” Ігната, який допомагав відновлювати школу, а у вересні загинув під Бахмутом.

Як розповідало BitukMedia, поетеса та військовослужбовиця Мальва Кржанівська разом із однодумицями організувала жіночий волонтерський проєкт із виготовлення футболок із принтами Military Women. На них зобразили жінок із лавів ЗСУ, волонтерок та медикинь, які допомагають військовим. Кошти від продажу передадуть на потреби оборонців України.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі