Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Час додому: Китай забирає з США усіх панд – посланців дружби (ВІДЕО)

Важливо

Три великі панди із зоопарку Вашингтона до кінця цього року повернуться до Китаю. Тварини жили у зоопарку з 2000 року. Договір про оренду кілька разів пролонгували, проте цього року влада країн не стала підписувати черговий документ. Вважається, що для такого рішення є кілька причин.

Про це розповідає Bloomberg.

Панди живуть у багатьох зоопарках у всьому світі, але не належать їм. Усіма бамбуковими ведмедями володіє Китай, який дає їх в оренду.

Тепер три панди із зоопарку Вашингтогна мають повернутися на батьківщину в грудня після закінчення трирічної додаткової угоди з китайським агентством дикої природи. Але йдеться не лише про столицю США. Три інші американські зоопарки, в яких є китайські панди — Атланта, Сан-Дієго та Мемфіс — або вже віддали своїх панд, або повернуть їх до Китаю до кінця наступного року. У квітні цього року Пекін вже забрав панду ЯЯ, яка переїхала США як посланець дружби у 2003 році. Таким чином, на початок наступного календарного року США залишаються без великих панд.

Китай вважає панд національним надбанням, втім причина повернення не лише в цьому.

Четверо дитинчат великих панд Мей Сян (ліворуч) і Тянь Тянь (праворуч), народжених разом, дожили до дорослого віку. Фото – The Smithsonian’s National Zoo and Conservation Biology Institute 
Гігантська панда Сяо Ці Джі відсвяткувала свій третій день народження в серпні спеціальним фруктовим тортом. Фото – The Smithsonian’s National Zoo and Conservation Biology Institute 

Аналітики стверджують, що такий крок з боку Пекіна є відображенням міжнародних відносин між США і Китаєм. Нагадаємо, перші панди приїхали до США після того, як президент Річард Ніксон нормалізував відносини з КНР у 1972 році. 

Хоча обидві сторони заперечують політичну причину такого рішення, Китай вже давно використовує “дипломатію панд”, щоб заслужити прихильність, винагородити друзів і покарати супротивників, – пише Bloomberg. А потенційна втрата останніх американських панд відбувається в той момент, коли зв’язки між США та КНР сягнули історичного мінімуму, коли більшість шляхів співпраці перервано.

Великій панди Тянь Тянь у серпні виповнилося 26 років. Він повернеться до Китаю на початку грудня разом із Мей Сян і Сяо Ці Джі. Фото – The Smithsonian’s National Zoo and Conservation Biology Institute 

Видання зазначає, що країна здає панд в оренду тим країнам, у відносинах з якими зацікавлене китайське МЗС. Дослідження 2013 року показало зв’язок між урановими угодами та наданням панд Канаді та Франції. А у 2018 році Пекін позичив бамбукових ведмедів Фінляндії на честь сторіччя незалежності країни.

Є також неполітичні причини повернення панд. Наприклад, усі тварини досягли такого віку, коли вони мають повернутися на батьківщину. А повернення панд Китаю відкладалося через пандемію. Якщо причина в цьому, є надія, що Китай відправить до США молодих панд. Таку можливість не виключив представник посольства Китаю у Вашингтоні Лю Пен’юй. За його словами, китайська та американська сторони “продовжують співпрацю в галузі дослідження великих панд”.

“Панда Палуза: Прощання з гігантськими пандами” відзначали у зоопарку з 23 вересня до 1 жовтня

Є й третя версія повернення тварин. В Китаї розбудовують власну мережу національних парків, де, зокрема, хочуть утримувати та розводити панд. В 2021 році влада Китаю знизила охоронний статус панд: популяція тварин почала відновлюватися. Нині у лісах мешкають майже 2 тисячі особин. І країні потрібні тварини для розмноження.

Як розповідало раніше BitukMedia, в Китаї у дикій природі помітили панду-альбіноса. Тварину вважають єдиною у своєму роді, адже зустрічається вона вкрай рідко. Незвичайний бамбуковий ведмідь проживає разом з іншими 150 пандами звичайного чорно-білого забарвлення.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі