Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Єгипетська Атлантида” розкриває таємниці древніх греків

Важливо

Європейський інститут підводної археології (IEASM) оголосив про виявлення нових “скарбів та таємниць” біля середземноморського узбережжя Єгипту. Відкриття зробили в ході експедиції до затонулого під час землетрусу єгипетського міста Геракліон в затоці Абу-Кір. Археологи виявили всередині храму предмети з бронзи та кераміки. Їх привезли, як припускають, з Греції.

Про це повідомляє CNN.

Команда підводних археологів на чолі з Франком Годдіо зробила нові відкриття на місці храму бога Амона в стародавньому портовому місті Геракліон у затоці Абу-Кір.

Команда досліджувала південний канал міста, де величезні кам’яні блоки стародавнього храму обрушилися “під час катаклізмів, датованих серединою II століття до нашої ери”, – повідомили в інституті.

Храм бога Амона був місцем, куди приходили фараони, аби “отримати символи своєї влади як вселенських царів від верховного бога давньоєгипетського пантеону”.

“Були знайдені дорогоцінні предмети, що належать до скарбниці храму, такі як срібні ритуальні інструменти, золоті прикраси та крихкі алебастрові контейнери для парфумів або мазей”, — повідомили в IEASM. Вчені зробили висновок, що ці знахідки “свідчать про багатство цієї святині та благочестя колишніх мешканців портового міста”.

Відкриття стали можливими завдяки розробці та використанню новітніх технологій геофізичної розвідки: вони можуть виявляти порожнини та об’єкти, “поховані під шарами глини завтовшки кілька метрів”.

На схід від храму Амона було виявлене грецьке святилище, присвячене богині Афродіті, а в ньому бронзові та керамічні предмети.

“Це свідчить про те, що греки, яким було дозволено торгувати та оселятися в місті за часів фараонів династії Саїт (664–525 рр. до н. е.), мали святилища для своїх власних богів”, — повідомили в інституті.

Виявлення грецької зброї також свідчить про присутність грецьких найманців у цьому районі. Вважається, що вони захищали доступ до королівства в гирлі Канопічного рукава Нілу. Ця гілка була найбільшою і найкращою судноплавною в давнину.

Залишки Геракліона зараз знаходяться під водою, за 7 км від нинішнього узбережжя Єгипту, повідомляє IEASM. Місто протягом століть було найбільшим портом Єгипту на Середземному морі до заснування Александрії Олександром Македонським у 331 році до нашої ери.

Наприкінці VIII століття місто занепало, а потім взагалі було зруйноване потужним землетрусом і викликаним ним цунамі. Вчені вважають, що Геракліон пішов під воду приблизно 1200 років тому. Його називають “єгипетською Атлантидою”. У 2000 році Геракліон на глибині 10 метрів виявив французький археолог Франк Годіо (Franck Goddio).

Як розповідало раніше BitukMedia, Проаналізувавши скульптурне взуття на статуях Теракотової армії Китаю, вчені припустили, що реальні аналоги армійського взуття були напрочуд гнучкими. Дослідники реконструювали взуття, зображене на одній зі скульптур солдата, вік якої оцінюють у понад 2 200 років

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі