Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Туфлі Теракотової армії розкрили секрети стародавнього взуття

Важливо

Проаналізувавши скульптурне взуття на статуях Теракотової армії Китаю, вчені припустили, що реальні аналоги армійського взуття були напрочуд гнучкими. Дослідники реконструювали взуття, зображене на одній зі скульптур солдата, вік якої оцінюють у понад 2 200 років.

Про це розповідає New Scientist.

Теракотову армію виявили в 1974 році недалеко від Сіаня. Йдеться про понад 8 тисяч скульптур, що зображують воїнів засновника династії Цінь Ши Хуан-ді. Теракотові фігури – це солдати, колісниці та коні в натуральну величину. Їх поховали поряд з імператором понад 2200 років тому – аби охороняли його в потойбіччі.

Теракотова армія. Фото – Wikipedia

Фігури настільки деталізовані, що вивчаючи їх, науковці роблять висновки про життя тодішніх людей. Великий аналіз скульптур допоміг отримати уявлення про стародавніх китайських воїнів, наприклад, які обладунки вони носили і яку зброю використовували. У новому дослідженні Ча і Чжоу, пара науковців Сичуанського університету Китаю, зосередилася на взутті одного з теракотових лучників – того, який присів на одне коліно.

Фото – David Davis Photoproductions RF/Alamy Stock Photo

Творці глиняного лучника дали йому взуття з квадратним передом, кінець якого дещо припіднімається, а також підошвою завтовшки близько в 1,5 см, поцяткованою мережею кілець, що їх вчені визначили як шви. При цьому кільця зосереджувалися спереду і ззаду підошви, вказуючи, що посередині вона була тоншою.

Таке глиняне взуття нагадувало рештки справжнього, зднайденого у регіоні і теж датованого династією Цінь. Тож при створенні репліки вчені орієнтувалися на матеріали й технологію виготовлення реальних зразків.

Підошву репліки взуття теракотового воїна створили з кількох шарів льняної тканини, зшитих волокном рамі, з якого утворили й основу взуття. Спереду і ззаду швів додали щільніше, ніж посередині, як це показано й на теракотовій скульптурі.

Льняна підошва репліки взуття теракотового воїна. Зображення – Na Cha, Jin Zhou / Research Square, 2023

Дослідники також створили копії іншого взуття, знайденого в цьому регіоні, та носили обидва типи, щоб перевірити їх. Вони виявили, що копії взуття Теракотової армії з більшою ймовірністю згиналися під час ходьби і були набагато стійкішими до ковзання порівняно з копіями іншого взуття. Репліки також були більш стійкими до ковзання у вологих умовах, ніж сучасне взуття з гумовою або пластиковою підошвою.

Якщо властивості реплік взуття справді відповідають реальним, то, як зазначили дослідники Ча і Чжоу, таке взуття, ймовірно, покращувало бойові здібності солдатів династії Цінь і надавало їм перевагу у бою.

Як розповідало раніше BitukMedia, китайська влада заарештувала 38-річного чоловіка на прізвище Чжен і 55-річну жінку Вонґ, які пошкодили Велику китайську стіну за допомогою екскаватора.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі