Субота, 18 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Загадка “золотого яйця”: що знайшли на дні Тихого океану поряд з давнім вулканом?

Важливо

Команда глибоководних дослідників, яка вивчає згаслий вулкан біля узбережжя Аляски, натрапила на щось схоже на золоте яйце. Дивна знахідка поставила наукову спільноту в глухий кут: хто живе чи жив у цій раковині, дослідники сказати не можуть. Вчені пожартували про морських чудовиськ, але взяли зразки яйця для аналізу в лабораторії.

Про це повідомляє IFLScience.

Група вчених з Національного управління океанічних та атмосферних досліджень (NOAA) натрапила на загадковий золотий об’єкт під час вивчення стародавнього підводного вулкану біля берегів Аляски.

Блискуче “яйце” помітив дистанційно керований апарат – воно лежало на глибині 3,1 км.

Дивною знахідку зробив той факт, що в золотій сфері була рвана дірка – ніби щось прорвалося зсередини яйця. “Щось намагалося проникнути всередину… або вийти”, – сказав один з дослідників під час прямої трансляції.

Фото – NOAA Ocean Exploration

Вчені використали прикріплену до безпілотного апарату роботизовану руку і взяли зразки цього “яйця”, щоб провести тест ДНК для його ідентифікації. “Я просто сподіваюся, що коли ми туди тицьнемо, щось не вирішить вийти назовні. Це схоже на початок фільму жахів”, зауважив інший член команди.

Кіношного дива не сталось: з яйця не вилізло жодного підводного монстра. Зараз дослідники займаються аналізом знахідки.

У вчених є припущення, що це залишки яєчної оболонки або якоїсь губки (примітивної водної багатоклітинної тварини, яка веде прикріплений спосіб життя). У будь-якому випадку, дослідники збентежені, тому що навіть у експертів поки немає точної відповіді, що ж воно таке.

Навіть після того, як знахідку доправили на борт, в NOAA повідомдяють, що їхні вчені досі не впевнені, що це за куля. Фото – NOAA Ocean Exploration

Океан погано вивчений – чи не гірший, ніж космічний простір. Саме тому деякі знахідки часто ставлять у глухий кут дослідників. Більш детальні дані про “золоте яйце”, ймовірно, з’являться лише після дослідження проби в лабораторії.

Це занурення проекту NOAA Ocean Exploration — частина експедиції Seascape Alaska 5, в ході якої команда знімала на відео ділянки океану, зокрема ті, які ніколи не бачила людина. Дослідження цих місць триватиме, океанологи планують дістатися максимальної глибини в 6 км.

Як розповідало раніше BitukMedia, морську істоту з 20 кінцівками завдовжки 20 см виявили океанологи поблизу Антарктиди. Цей новий вид має моторошний вигляд.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі