П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Порожні полотна замість картин: суд зобов’язав художника повернути гроші музею (ВІДЕО)

Важливо

Суд Данії зобов’язав художника Йєнса Хаанінга повернути 76 тис. доларів музею сучасного мистецтва міста Ольборг. Чоловік отримав гроші на створення картин, проте пізніше вирішив їх привласнити. Свій вчинок він виправдав назвою роботи – “Візьми гроші та біжи”.

Про це повідомляє Oddity Central.

Музей сучасного мистецтва Кунстен найняв художника-концептуаліста Йєнса Хаанінга для відтворення однієї з його найвідоміших робіт 2007 року. Це мало бути полотно, викладене банкнотами датської крони, як символу доходів населення країни. В такий спосіб художник, відомий своїми роботами, присвяченими проблемам бідності, нерівності, міграції, хотів показати різницю в оплаті праці в Австрії та Данії.

Музей розраховував, що після завершення виставки Хаанінг поверне гроші. Однак у день відкриття експозиції співробітники зі здивуванням побачили два великі порожні полотна під назвою “Бери гроші та біжи”.

Митець прокоментував, що заздалегідь повідомив кураторів виставки про те, що його експозиція називається “Візьми гроші та біжи”. А він, мовляв, зробив те, про що попередив у назві робіт. Тепер Хаанінг вважає претензії музею щодо грошей недоречними.

Виставка очікувано “прогриміла”, але музей попросив художника повернути гроші, навівши як причину порушення договору. Коли той відмовився, керівництво звернулося до суду. “Ми не багатий музей. … Ми повинні ретельно думати про те, як ми витрачаємо наші кошти, і ми не витрачаємо більше, ніж можемо собі дозволити”, — сказав тоді The Guardian Лассе Андерссон, директор Музею сучасного мистецтва.

Тоді Хаанінг сказав CNN: “З моєї точки зору як митця, я можу створити для них набагато кращий твір, ніж те, що вони могли собі уявити”. Він додав: “Не вважаю, що я вкрав гроші… Я створив твір мистецтва, яке, можливо, у 10 чи 100 разів краще, ніж ми планували. В чому проблема?”

Хаанінг зауважив, що новий твір мистецтва заохочує людей поміркувати про соціальні структури та інститути, такі як релігія та шлюб. “А якщо потрібно… беріть гроші і біжіть”, — додав він.

І от тепер винесено судове рішення, згідно з яким художник має повернути музею позику у розмірі 76 тис. доларів. Однак він може залишити собі близько 5700 доларів “як платню за працю” (порожні полотна все одно були частиною виставки).

Виступаючи після вердикту Суду, Хаанінг визнав, що суперечка навколо його проєкту “Візьми гроші та біжи” була доброю для його роботи, але додав, що це також “ставить в некеровану ситуацію, коли я не знаю, що зробити”. Він також сказав, що музей Кунстен також заробив “набагато, набагато більше грошей” завдяки розголосу, який принесла йому ця справа.

Як розповідало раніше BitukMedia, на 1,2 млрд доларів оштрафували у США чоловіка за розповсюдження інтимних фото колишньої дівчини. Адвокати потерпілої наполягали на компенсації в розмірі 100 млн. доларів, але присяжні вирішили інакше.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі