Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Врятувати загадку ботаніки: найбільша у світі та найсмердюча квітка під загрозою зникнення (ВІДЕО)

Важливо

Унікальний рід рослин Rafflesia з найбільшими квітами у світі невдовзі може зникнути з нашої планети. “Трупну квітку” ще можна побачити у лісах Південно-Східної Азії, але всі її 42 відомі види вже перебувають на межі вимирання.

Про це розповідає The Guardian.

Фахівці називають рафлезію однією з найбільших загадок ботаніки. Рослина паразитує на ліанах у тропічних джунглях Брунея, Індонезії, Малайзії, Філіппін та Таїланду. Вона запускає свої ниткоподібні пагони в організм-господар та проживає так більшу частину свого життєвого циклу – майже непомітна. Проте, будь-якої миті рафлезія може розквітнути.

Прізвисько “трупна квітка” рефлезія здобула невипадково. Спочатку крізь кору рослини-господаря пробивається брунька, схожа на капусту. Потім з неї розпускається квітка – аж до метра в діаметрі. Аби привабити мух-запилювачів, квітки рафлезії видають огидний запах м’яса, що гниє.

Що змушує квітку до цвітіння, вчені досі не знають. Через таку непередбачуваність рослина залишається маловивченою, а її нові види досі виявляють.

Кріс Торогуд, автор дослідження, з Rafflesia arnoldii, найбільшою квіткою у світі, на Суматрі (Індонезія). Фото – Dr Chris Thorogood

Нове дослідження міжнародної групи біологів з Індонезії, Філіппін, Малайзії та Великої Британії вказує на необхідність врятувати від зникнення найбільшу квітку в світі.

За результатами дослідження, на сьогодні на межі вимирання знаходяться всі 42 види рафлезії: становище 25 з них оцінюється як “у критичній небезпеці”, 15 – “під загрозою зникнення” та 2 – як “вразливі”. При цьому 67% видів ростуть у місцях, які активно знищуються. Ліси, де можна зустріти рафлезії, починають використовувати у сільському господарстві або вирубують для розширення населених пунктів. Південно-Східна Азія – світовий лідер за темпами зникнення лісів.

Вчені розробили програму порятунку квітки, але для цього потрібно об’єднати зусилля влади, місцевих жителів та туристичних спільнот країн Південно-Східної Азії, де ростуть рафлезії.

Rafflesia bengkuluensis зі своїми охоронцями на Суматрі. Фото – Dr Chris Thorogood

Вчені запропонували: посилити захист місць існування рафлезії; організувати експедиції, щоб з’ясувати реальну кількість видів рафлезії; розробити методи розмноження рафлезій у штучному середовищі (наприклад, ботанічних садах);
розвивати екотуризм за допомогою місцевих угруповань.

Позитивні зрушення вже є. У Ботанічному саду Богора на Західній Яві вперше успішно розмножили рафлезію та дочекались цвітіння. А на Суматрі місцеві жителі організували екотури та через соцмережі запрошують туристів подивитися на найбільшу квітку у світі. Місцеві екологи впевнені, що якщо влада та корінне населення братиме участь в охороні квітки, рафлезія має шанс.

Як розповідало раніше BitukMedia, найсмердючіша квітка у світі зацвіла у Нью-Йорку. Йдеться про Аморфофаллус титанічний (Amorphophallus titanum), родом з Суматри (Індонезія). Чекати її цвітіння довелось 4 роки. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі