Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Кладовища, місця геноциду та центр тортур стали об’єктами ЮНЕСКО

Важливо

Кладовища часів Першої світової війни в Бельгії та Франції, пагорби геноциду в Руанді 1994 року та колишній центр тортур в Аргентині визнані ЮНЕСКО об’єктами світової спадщини. Такі зміни стали можливими, відколи культурне агентство ООН скасувало мораторій на меморіали людських страждань.

Про це повідомляє Reuters.

Донедавна єдиними меморіалами, внесеними до списку Світової спадщини культурної агенції ООН, були концентраційний табір Аушвіц-Біркенау в Польщі та Меморіал миру в Хіросімі в Японії.

У середу на засіданні Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія) країни-члени ЮНЕСКО погодилися додати до списку об’єкти Першої світової війни та геноциду в Руанді, а рішення щодо меморіалу тортур в Аргентині було прийнято напередодні.

“Дослідження цих трьох об’єктів знаменує собою новий етап у ролі всесвітньої спадщини в глобальному масштабі”, – повідомили представники ЮНЕСКО під час брифінгу.

До списку об’єктів Світової спадщини ввійшли: 139 місць поховань, кладовищ та меморіалів між північчю Бельгії та сходом Франції; місця геноциду в Руанді – низка пагорбів, на яких у 1994 році бойовики вбили близько 1 млн людей; аргентинський музей ESMA, який протягом 1976-1983 років був таємним центром для тортур і вбивств противників диктаторського військово режиму.

В організації зауважили, що визнання меморіальних місць на світовому рівні має сприяти розбудові миру.

На зустрічі ЮНЕСКО в 2018 році питання про додавання меморіалів до списку було відкладено. Агентство потребувало обговорення, чи є список спадщини відповідним інструментом для місць пам’яті, пов’язаних з жорстокістю та конфліктами.

Як раніше розповідало BitukMedia, комітет ЮНЕСКО підтримав ініціативу українських відомств щодо внесення 20 об’єктів України до Міжнародного списку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі