Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Переконлива статистика: дослідники знайшли зв’язок між статтю хірургів та результатом їхніх операцій

Важливо

Пацієнти рідше зазнають ускладнень і потребують подальшого догляду, якщо операцію їм проводили жінки-хірурги, а не чоловіки. Це показали масштабні дослідження канадських і шведських вчених. Відмінності полягають у техніці, швидкості та готовності медиків до ризику.

Про це повідомляє The Guardian.

Міжнародна команда лікарів проаналізувала медичні відомості пацієнтів, які перенесли операцію в Онтаріо (Канада) у період з 1 січня 2007 року до 31 грудня 2019 року. А потім спостерігала за кожним з них протягом року – аби зафіксувати будь-які “несприятливі післяопераційні ситуації, такі як повторна госпіталізація, ускладнення або смерть”.

На другому етапі аналізу дослідники розділили результати операцій, проведених чоловіками та жінками, та порівняли їх. Так і з’ясували, що в людей, яких лікували хірурги-чоловіки, результат операцій був менш сприятливим.

А тепер мовою цифр. Аналіз показав, що за 90 днів після операції у 13,9% пацієнтів, яких оперував хірург-чоловік, спостерігалися несприятливі післяопераційні ситуації. А от операції, які проводили жінки-хірурги, мали негативні наслідки з ймовірністю 12,5%.

Крім того, у пацієнтів, за якими спостерігали жінки-хірурги, через рік після операції набагато рідше спостерігалися несприятливі післяопераційні події – на відміну від операцій, які проводили чоловіки-хірурги. 20,7% проти 25%.

Коли дослідники розглядали виключно рівень смертності після операції, різниця була ще більш разючою: у пацієнтів, яких лікували хірурги-чоловіки, ймовірність смерті через рік після операції була на 25% вищою, ніж у пацієнтів, яких лікували жінки.

Було й ще одне схоже дослідження. Воно охопило дані 150 тис. пацієнтів у Швеції. Результати аналогічні: пацієнти, яких оперували жінки, страждали від меншої кількості ускладнень, ніж ті, кого лікували чоловіки. Плюс до всього жінки-хірурги оперували повільніше, ніж чоловіки, і з меншою ймовірністю вдавалися до відкритої хірургії під час операції.

Експерти припускають, що саме в повільності та усвідомленості жінок-хірургів і полягає загальний успіх операцій. Однак цю теорію ще доведеться довести наступними дослідженнями.

Хірургія традиційно вважається чоловічою професією: вона залишає мало часу на сім’ю, вимагає великої фізичної витривалості та витримки — а ці якості багато хто вважає не жіночими. Як бачимо, статистика з цим не згодна.

Як розповідало раніше BitukMedia, жінки в середньому краще за чоловіків розуміють, що відчуває або думає інша людина. Це підтвердили результати тривалого експерименту, в якому взяли участь понад 300 тис. людей з 57 країн.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі